L'Ajuntament de Xàbia arreplegarà més de 100.000 quilos de roba usada

22 nov 2011 El reciclatge de les peces estalvia 6.500 euros anuals a les arques públiques

El departament de Serveis de Xàbia ha detectat un notable augment de la recollida de roba usada en els contenidors específics que se situen en els punts verds del municipi. En l'últim balanç realitzat es calcula un increment del 26% respecte a l'any passat. En 2010 es van comptabilitzar de gener a setembre 63.000 quilos i en el mateix període de 2011 ja són 80.000. Així, l'estimació que manegen en la regidoria que dirigeix Doris Courcelles és la de tancar l'any amb un reciclatge entorn dels 110.000 quilos de roba i calçats (l'any passat 88.000 quilos), alguna cosa que li reportarà al Consistori un estalvi de 6.500 euros que deixarà de pagar per la seua gestió i transport a la planta com a brossa normal.
En opinió dels tècnics, aquest augment del reciclatge es deu a la renovació del conjunt dels contenidors, els seus nous emplaçaments i retolació. Es tracta d'uns recipients que gestiona l'ONG Humana, amb la qual l'Ajuntament té en vigor un conveni de col·laboració que arreplegava la modernització dels contenidors durant l'any. Els nous són més segurs, difícils de manipular i eviten els furts indiscriminats que patien els anteriors.
L'edil de Serveis ha insistit en la importància del reciclatge, tant per a reduir la despesa municipal en gestió de residus com per la cura del medi ambient. Així mateix, en el cas de la roba, se suma un motiu solidari. L'ONG Humana, qui s'encarrega de gestionar aquests contenidors, ven la roba en millor estat en les seues tendes de segona mà o a xicotets comerciants d'Àfrica per a reactivar l'economia local. Les peces molt desgastades i inservibles es destinen al reciclat a través d'empreses especialitzades. Amb els fons obtinguts, a més d'autofinançar-se, col·laboren amb projectes de cooperació al desenvolupament a Àfrica, Sud-amèrica i Àsia.