La nova estació d'autobusos es converteix en el projecte més votat dels pressupostos participatius

18 nov 2011 Els ciutadans de Xàbia també trien nous serveis en les platges, tenir un skate park, pistes de padel i un punt verd en la zona del Cap Martí

Per primera vegada, els veïns de Xàbia han decidit en quins projectes s'invertiran part dels seus impostos. Ahir a la vesprada, els assistents al fòrum de l'Agenda 21 van realitzar una votació per a triar entre les 15 propostes llançades pel Consistori dins dels pressupostos participatius i la més recolzada va ser la construcció d'una estació d'autobusos, que s'adequarà en un solar de l'avinguda de Palmela. Els altres projectes que s'inclouen per voluntat ciutadana en la proposta de comptes per al 2012 seran la construcció de nous vestuaris i dutxes en les platges, un skate park per als joves, un punt verd en la zona Flor de la Neu, en Cap Martí, i un circuit biosaludable per a majors.
La partida disponible per a aquesta bateria d'actuacions summa 423.065 euros, per la qual cosa es va descartar el projecte que va quedar en següent lloc: la coberta de la pista poliesportiva del Freginal, valorada en 300.000 euros i ja sense suficients fons. Per açò, es va decidir continuar amb el llistat ordenat segons els vots arreplegats i van poder entrar altres actuacions com la renovació dels jocs en la platja, la construcció de dues pistes de padel en la zona de Mesquides i el recobriment dels escocells de Jaume I per a evitar tropessons.
Com va explicar el regidor de Participació Ciutadana, Cesc Camprubi, el sistema utilitzat per a triar els projectes no ha sigut el que els haguera agradat, sinó que ha estat condicionat per la pressa necessària perquè els pressupostos entren en vigor a primers de gener, per la qual cosa se sotmetran a la votació en ple el dimarts 22 de novembre.
Tant Camprubi com l'alcalde, José Chulvi, i el regidor d'Hisenda, Oscar Antón, van mostrar la seua intenció d'articular els mecanismes necessaris perquè el pròxim any hi haja una major representativitat veïnal en els projectes, alguna cosa necessari per a augmentar la participació i implicació de la ciutadania en els assumptes municipals. En aquest sentit, Chulvi va afegir que espera que moltes idees puguen eixir del pla de dinamització social i econòmica que es prepararà dins del Pla Estratègic.
A més dels projectes triats ahir per votació popular, l'esborrany de pressupost de 2012 inclou altres inversions proposades per l'executiu de Xàbia donada la seua necessitat. Entre elles està la finalització de la urbanització de l'Avinguda Augusta, un pla per al qual s'han reservat 414.000 euros. També s'han pressupostat 149.000 euros per a cofinançar al costat de la Diputació la construcció d'una rotonda entre les carreteres del Pla i Arenal, i altres 60.000 euros per a habilitar un clavegueram en el carrer Niça, que pateix greus problemes d'inundació. En les partides reservades està la necessària per a equipar la nova biblioteca de Duanes (180.000 euros), la compra d'un vehicle municipal (21.000 euros), dues motos per a la Policia Local (12.000 euros), mobiliari per a parcs i jardins (20.000 euros) i la instal·lació d'alarma en un dels edificis municipals (4.000 euros). L'apartat d'inversions reals es completa amb un projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques, condicionat a la venda de patrimoni, i l'obligació d'abonar una factura de 1’2 milions d'euros per la revisió de preus d'obra a l'empresa que va executar la remodelació de les rondes perimetrals i edificis municipals.
Aquest apartat va ser exposat pel regidor d'Hisenda, Oscar Antón, qui també va explicar a tots els presents com interpretar els comptes públics de Xàbia, que enguany ascendeixen a 38.761.928 euros, un 3’5 % mes que l'exercici passat. D'aquest pressupost, un 34’9% es destina a despeses de personal, un 39’1% a despeses corrents en serveis, un 3’8% a pagar els interessos pels préstecs contrets i un 4’5% a transferències, és a dir, arriben directament a clubs i associacions als quals se'ls atorguen subvencions. Respecte a la inversió real en projectes, Xàbia destinarà un total de 2’75 milions (7’1% del total), 35.000 euros (0’1%) a ajudes al Tercer Món i 4’1 milions d'euros (10’6%) a pagar les mensualitats pels préstecs bancaris existents.
En aquest sentit, el responsable d'Hisenda va detallar l'estat del deute municipal, que en 2005 estava en 12 milions d'euros i, per inversions realitzades per Corporacions anteriors, ha pujat fins als 41 milions d'euros. Antón va mostrar el compromís de l'actual equip de govern en no contraure nous préstecs i, per contra, treballar per a reduir aquest deute tot el possible. Així mateix, l'alcalde va afegir que es va a lluitar per qualsevol subvenció o ajuda externa per a projectes que, a nivell municipal són en l'actualitat difícilment realitzables.
La reunió amb els assistents al fòrum de participació va ser molt distesa i va servir perquè alguns veïns proposaren futures inversions a tenir en compte. Des de la regidoria de Participació Ciutadana s'espera que, en comprovar que la seua opinió és escoltada, a poc a poc els ciutadans vagen animant-se a involucrar-se.