Xàbia sol·licita que la Nit dels Focs es declare Festa d'Interès Turístic de la Comunitat Valenciana

18 nov 2011 L'Ajuntament elabora un documental que reflecteix la peculiaritat de la festa de la vespra de Sant Joan

L'Ajuntament de Xàbia ha sol·licitat a la Conselleria de Turisme la declaració de la Nit dels Focs com a Festa d'Interès Turístic de la Comunitat Valenciana. Amb açò es compleix el que va acordar per unanimitat l'Ajuntament en un ple celebrat al juny del 2010 i que, segons ha indicat l'alcalde, José Chulvi, tracta de posar en valor un tret singular que fa diferent la festa santjoanera i de fer el possible per a no perdre tradicions de les quals tots gaudeixen.
En aquest sentit, el regidor Antonio Miragall ha explicat es va posar a treballar en aquest assumpte des del mateix moment en el qual va accedir a la regidoria, convençut que la nit de Sant Joan es viu a Xàbia d'una manera molt especial “de la qual estem molt orgullosos i que devem donar a conèixer a la resta de la Comunitat”. Miragall va ser rebut dimecres per la directora general de Turisme, Cristina Morató, a qui se li va lliurar un ampli dossier amb dades històriques, fotografies i articles de premsa. També se li va proporcionar un documental sobre la festa que s'ha preparat exclusivament per a iniciar aquest tràmit i que inclou entrevistes a persones d'edat que narren els inicis de la celebració i als protagonistes actuals dels actes que se celebren aqueixa nit, com les penyes L’Escaldà i El Gerrot o l'última reina de Fogueres. En concret s'arrepleguen els testimonis d'Ana Bolufer, Pepe Espinós, Pepe Sart, Antonio Segarra, Paco Moragues, Vicente Salvá i José Espasa, així com de l'arqueòleg municipal, Ximo Bolufer. Aquest video s'ha presentat ja als protagonistes i a persones vinculades a la festa o al sector turístic i en breu es posarà a circular per internet.
El documental plasma els tres actes que es desenvolupen cada any a partir de la mitjanit del 23 de juny. El primer és la “cremà dels focs” en els punts on es van situar les portes de les antigues muralles; unes fogueres que prepara la penya L’Escaldá i que reuneixen a milers de persones abillades amb corones d'herbes trenades disposades a saltar-les a canvi de poder demanar un desig. A continuació, tots es reuneixen en la “cremà de la foguera” de mobles antics que prepara la penya El Gerrot i en la qual es llancen les corones perquè cremen al costat dels problemes. I finalment el correfocs, que a ritme de música tradicional i tambors omple d'espurnes i foc el traçat de les antigues muralles.
La festa sens dubte ha evolucionat des que va començar a organitzar-se pels xavals del poble fins a l'acte multitudinari que és avui. Encara que hi ha poca documentació dels seus orígens i la primera referència escrita de la seua existència és de 1951 se sap que és una celebració ancestral, de tota la vida, i molt lligada al solstici d'estiu.
En relació a la declaració de la festa com de “Interès Turístic”, Miragall ha comentat que la responsable autonòmica de Turisme es va mostrar encantada de conèixer les peculiaritats de la Nit de Sant Joan de Xàbia i fins i tot va manifestar el seu desig d'assistir en persona a una pròxima edició. Així, ara solament queda esperar al fet que es revise tota la documentació, preparada conjuntament per les regidories de Turisme, Cultura i Festes, i al fet que, en un termini màxim de 6 mesos, la Conselleria de Turisme emeta la corresponent resolució.