La jornada d'emprenedores analitza les claus i ajudes per a les dones que aposten per l'autoocupació

15 nov 2011 Les assistents coneixen els recursos que tenen al seu abast i les associacions locals i comarcals

Nombroses empresàries i aspirants a tenir el seu propi negoci es van donar cita aquest dissabte en la Jornada per a Emprenedores que van oferir l'Ajuntament de Xàbia i el Ministeri d'Igualtat en el Parador. Una completa jornada que van inaugurar la Ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, i l'alcalde de Xàbia, José Chulvi.
L'alcalde va posar en relleu el doble esforç de tantes dones que, a més de treballar, s'ocupen de la cura de les seues famílies i va lamentar que, en temps de crisis, perillen els avanços que han aconseguit gràcies a la Llei de Conciliació Laboral. Chulvi va parlar dels assoliments a Xàbia del col·lectiu de Dones Emprenedores, que estan liderant moltes accions de formació i ajuda a altres dones que volen tenir la seua empresa.
Per la seua banda, Leire Pajín va incidir en la necessitat de seguir avançant en l'aplicació de mesures que afavorisquen la empleabilitat de les dones, milloren la seua formació i la seua promoció professional i va subratllar que no es pot prescindir ni malgastar el talent de més de la meitat de la població i, molt menys, en aquests moments, per a superar l'actual crisi.
Al llarg de tot el matí, les assistents van poder escoltar els consells de dones notables en el món de l'empresa com Inmaculada Álvarez Morillas, qui a més de presidenta de l'Organització de Dones Empresàries i Gerència Activa (Omega), que compta amb més de 6.000 associades en tota Espanya, presideix l'Associació Espanyola de Dones Empresàries de Madrid (Aseme) des de 1985 i la Federació Iberoamericana de Dones d'empresa (Fide). Una directiva que, en 2008 va rebre el Premi Clara Campoamor pel seu treball en la defensa de la igualtat d'oportunitats i dels drets de la dona.
Álvarez Morillas va parlar de la seua experiència personal i va posar a la disposició de les presents el treball de OMEGA per a ajudar-les a preparar els seus plans d'empreses i fer de mediadores en la sol·licitud de microcrèdits necessaris per a iniciar la seua aventura empresarial.
A continuació, Gracia Orts va facilitar tota la informació sobre els programes de suport que tenen en disponibles en la Cambra de comerç d'Alacant mentre que Arline Francis va presentar al col·lectiu local de Dones Emprenedores (MEJ).
Després, en una taula redona es van detallar els recursos que ofereixen a les dones tant la regidoria de Foment Econòmic de l'Ajuntament com el Consorci per a la Recuperació Econòmica i de l'Activitat de la Marina Alta (Creama) i es va parlar dels avantatges de l'associacionisme en patronals com el Cercle d'Empresaris de la Marina Alta o, a nivell local, l'associació Dones Emprenedores, que des de fa un any cohesiona a les dones amb inquietuds i que serveix per a canalitzar la demanda en cursos de formació que ofereix el Consistori o el Creama.
El congrés va servir per a conèixer de primera mà les experiències de diverses empresàries i sobretot per a lluitar contra el pessimisme que s'ha expandit amb la crisi. Des de diversos organismes es va llançar el missatge de que tenir èxit és possible, però per a açò ha d'intentar-se.
Per la jornada de empreniment, celebrada en el Parador, va passar un centenar d'assistents, entre ells el Sotsdirector General Promoció Igualtat en l'ocupació i suport a les dones empresàries, Luis Simó, el subdelegat del Govern a Alacant, José Pérez , i els responsables locals de Foment Econòmic, Juan Luis Cardona, i d'Igualtat, Empar Bolufer.