Xàbia acull un homenatge a les Brigades Internacionals

09 nov 2011 S'analitzarà la contribució britànica al servei mèdic republicà i familiars de brigadistes explicaran els seus records

Un grup de residents de Xàbia ha organitzat per a divendres 18 de novembre un petit homenatge a les Brigades Internacionals que van lluitar en la Guerra Civil espanyola. L'acte serà a partir de les 19’30 hores en la Casa de la Cultura (plaça de Baix) i totes les intervencions es faran en anglès i castellà.
La vesprada començarà amb la xarrada de Linda Palfreeman, una historiadora i escriptora britànica assentada en la província d'Alacant i que ensenya en la Universitat Cardenal Herrera d'Elx. Palfreeman impartirà la conferencia “Salut: la contribució britànica al servei mèdic republicà durant la Guerra Civil espanyola des de 1936 fins a 1939”, un discurs amb el qual va participar en la Conferència en memòria de les Brigades Internacionals “Memorial Trust” que va tenir lloc al març en el Museu Imperial de Guerra de Londres.
A continuació, seran dos residents a Xàbia: Maggie Morgan i John Catanach, els qui aporten els seus records personals sobre els seus familiars que van lluitar a Espanya amb les Brigades Internacionals, una organització que va unir a milers de persones originàries de més de 50 països que es van desplaçar a Espanya per a lluitar per la República, per la qual molts van morir. Com indiquen els organitzadors de l'homenatge, aquests brigadistes “van arribar a estimar a Espanya tant com al seu propi país i per açò i en reconeixement als seus esforços, en 2009 es va concedir la doble nacionalitat a tots els membres supervivents”.
Ara, les noves generacions, tant d'Espanya com dels països que van formar les Brigades, “no són conscients del sacrifici que van fer aquestes persones per un altre país”, afigen pel que és necessari reivindicar el seu paper. En aquest sentit, des de l'organització incideixen que Xàbia “ciutat amb més de 80 nacionalitats, resulta molt apropiada per a celebrar el que va anar un esforç realment internacional, fa setanta-cinc anys”.