La regidoria d'Igualtat omple el mes de novembre d'activitats per a conscienciar contra la violència de gènere

07 nov 2011 Aquest divendres s'inaugura una exposició homenatge a una poeta afganesa morta pel seu marit

La regidora d'Igualtat de Xàbia, Empar Bolufer, ha presentat la programació preparada pel seu departament en el marc del dia internacional contra la violència de gènere. Un cicle d'activitats que inclou una exposició, cinema i tallers de prevenció, entre d'altres. El programa comença aquest mateix divendres amb la inauguració de l'exposició “Un cant a l’esperança” de l'artista plàstica de Dénia Pepa Espasa.
L'acte, que combina pintura, poesia i música, serà a les 19 hores en el Centre d’Arts Lambert, situat en la Casa Tena (carrer Major número 41).
El projecte “Un cant a l'esperança” és un homenatge de l'autora a la poetessa afganesa Nadia Anjuman, morta al novembre de 2005 a les mans del seu marit després de publicar un llibre de poemes. Com a complement de l'exposició es recitaran vuit durs poemes d'Anjuman que mostren, d'una manera crua i emotiva alhora, la situació d'una dona afganesa a qui es va privar salvatgement de poder expressar-se com a persona i artista. Serà Josep Vicent Cabrera, autor de la traducció al valencià d'aquesta sèrie lírica qui al costat de Maria Josep Escrivà s'encarregue de recitar-los. Així mateix, la pianista de Xàbia Marta Espinós també ha volgut afegir-se al projecte amb la interpretació d'una peça pròpia de ressons hispanoàrabs.
L'exposició podrà visitar-se fins al vuit de gener, de dimarts a dissabte d'11 a 13 hores i 17 a 20 hores.
La següent activitat serà dimarts 15 de novembre. A les 19 hores en la Casa de Cultura es projectarà la pel·lícula Cicatrices, un dramàtic film mexicà que aborda el maltractament dels fills a una mare.
Per al dijous 17 i el dimarts 29 de novembre, en el Centre Social hi haurà dues sessions d'un taller en el qual es parlarà de la violència de gènere, què és, com es pot detectar i tots els recursos dels quals disposa l'Ajuntament per a ajudar a els qui la pateixen. També hi haurà una altra xarrada el divendres 18 dirigida als escolars a càrrec de l'ONG Rescate Internacional. Tots els estudiants de 14 i 15 anys també assistiran al llarg del curs als tallers que imparteix la tècnic en Igualtat, Mauge Sapena, qui els donarà les claus per a reforçar la identitat de gènere, desmuntar mites, detectar signes de possible maltractament o resoldre conflictes de parella.
Ja el divendres 25 de novembre, a partir de les 13 hores, hi haurà una concentració enfront de l'Ajuntament i després es llegirà un manifest de repulsa contra el maltractament. I a la vesprada, a les 19’15 hores i en la biblioteca es guardarà un minut de silenci en memòria de les 58 dones mortes en 2010 per culpa d'aquesta xacra social i es presentarà un nou punt de referència que inclourà els llibres vinculats a aquesta temàtica.
El departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Xàbia està a la disposició de tots els interessats en el Centre Social. Com explica la seua responsable, allí s'assessora gratuïtament i forma confidencial en aspectes jurídics, socials i psicològics. A més de la tasca assistencial, que ha sigut demandada en l'últim any per 300 persones, des d'Igualtat d'aposta per la prevenció.
No en va, com ha apuntat la regidora, de les 58 dones mortes enguany, el 61% són espanyoles menors de 41 anys, la qual cosa fa pensar que la gent jove té molt que aprendre per a bandejar la discriminació del seu comportament.