Amjasa estalvia més de 900 euros al dia amb el nou horari de la planta dessalinitzadora

07 nov 2011 El manteniment dels dipòsits farà que el pròxim mes el subministrament siga 100% provinent dels pous

Amjasa, l'empresa pública d'aigües a Xàbia, ha fet balanç de les dues setmanes en proves en les quals la planta dessalinitzadora ha produït aigua únicament en horari nocturn, la qual cosa permet a l'empresa concessionària, Acciona, estalviar en facturar l'energia en tarifa nocturna. A canvi d'autoritzar aquesta reorganització d'horaris, la mercantil ha compensat a Amjasa rebaixant-li la quantitat d'aigua d'obligatòria compra.
Així, després de comprovar que el canvi no ha provocat cap problema tècnic ni un minvament en la qualitat del subministrament, el conseller delegat de Amjasa, Josep Lluis Henarejos, ha qualificat de “òptims” els resultats de l'assaig, ja que ha permès a l'empresa pública un estalvi diari de més de 900 euros. Abans, l'empresa de subministrament hídric injectava a la xarxa un cabal compost al 50% per aigua produïda en la planta, que ha de comprar-se a Acciona, i 50% d'aigua originària de pous propis, amb un cost menor per a Amjasa. Ara, amb el nou model de funcionament, el subministrament és un 66% provinent de pous i solament un 33% arribat de la dessalinitzadora. De la mitjana diària de 15.000 m3 de subministrament en temporada d'hivern, Amjasa solament compra 5.000 m3 a la dessalinitzadora, 2.500 m3 menys que fins ara, la qual cosa llança una reducció de despesa diària de més 900 euros.
Aquest tipus de mesures aplicades pel nou Consell d'Administració són les que estan evitant que l'empresa municipal, que travessa una situació econòmica molt complicada, no haja hagut de pujar les tarifes per a evitar entrar en pèrdues, una mesura que aconsellaven els informes de l'anterior període legislatiu. Com ha indicat Henarejos, tots els esforços de l'actual consell se centren a sanejar Amjasa, per la qual cosa de moment no es poden plantejar baixar les tarifes als abonats.
D'altra banda, acabat el període de proves, a partir d'avui s'aprofitarà la baixada de demanda hídrica (per les pluges i la baixa ocupació d'habitatges vacacionals) per a realitzar el manteniment del dipòsit de la dessalinitzadora, per la qual cosa aquest està sent buidatge. Així, durant les pròximes setmanes, l'aportació d'aigua a la xarxa serà exclusivament des dels pous i el dipòsit de Rompudetes.
Així mateix, Amjasa s'està plantejant altres modificacions com incrementar els punts de cloració d'aigua. Actualment s'injecta el clor en l'eixida dels punts d'aportació a la xarxa (dipòsit de Rompudetes i la dessalinitzadora) pel que, sempre dins dels paràmetres que marca la llei (entre 0’4 i 1 partícules per milió), hi ha oscil·lacions de cloració depenent de la ubicació dels habitatges. Amb la incorporació de nous punts d'injecció de clor s'aconseguirà un cabal uniforme en tota la xarxa. Des de l'empresa pública d'aigües s'insisteix que aquesta millora no significa que actualment hi haja problemes amb la cloració, ja que aquesta s'ajusta perfectament al barem fixat, com es comprova diàriament amb els controls que es fan des de la dessalinitzadora i diferents punts de la xarxa.