Costums, ball i gastronomia en la Trobada de Participació Intercultural de Xàbia

03 nov 2011 La fira serà el dijous 10 de novembre a la vesprada en la Placeta del Convent

La regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Xàbia i l'assemblea local de Creu Roja a Xàbia ultimen els preparatius per a la IV Trobada de Participació Intercultural de Xàbia, que se celebrarà la vesprada del pròxim dijous 10 de novembre en la placeta del Convent. Aquesta jornada, en la qual es mobilitzarà a nombrosos voluntaris, voluntàries i col·laboradors, permetrà que interactuen les diferents cultures que conviuen en el municipi, ja que solament “el coneixement i la construcció de ponts garanteixen el respecte a la diversitat social” ha indicat l'edil, Tere Bisquert. Alguna cosa “importantíssim per a un municipi amb un 53% de residents d'origen estranger i en el qual conviuen unes 80 nacionalitats” ha afegit Bisquert.
Com expliquen des del departament municipal d'Interculturalitat, per primera vegada, la trobada es realitzarà a l'aire lliure, cercant una major participació i interacció de les persones. Així, la fira s'ha organitzat per carpes temàtiques, cridades “racons” i on estaran representades la cultura àrab, iberoamericana, europea i la local de Xàbia. Els qui s'acosten a la placeta del Convent de 17 a 20’30 hores, a més de descobrir les tradicions i costums de cada terra, també podran provar de forma gratuïta algun dels plats típics o dolços de les cultures participants. De la mà de Creu Roja Joventut hi haurà un espai de jocs i activitats per als xiquets i un altre racó se centrarà en els balls típics, com els locals del Grup de Danses Portitxol o els colombians de Macondo. Altres associacions i col·lectius que col·laboren ben cuinant o explicant les peculiaritats de la seua cultura són Xàbia Històrica, l'associació de pensionistes Amanecer de Xàbia, la Confraria de Pescadors, la Associació de Barques Tradicionals o la Universitat de la 3ª Edat (U3A).
A més d'aquesta proposta amb la qual, de forma lúdica es treballarà pel respecte global, la trobada també serà el marc en el qual es lliuren els premis als guanyadors dels certàmens de contes i fotografia sobre diversitat que es van convocar el mes passat, que tenen com a premi 150 euros per a compres en els comerços associats a Xàbia Històrica o un lot de regals. L'edil Tere Bisquert i el president de Creu Roja Xàbia, José Luis Doménech, seran els encarregats d'anunciar els premiats.
En aquest sentit, Doménech ha assenyalat que "des de Creu Roja, com a Institució humanitària, seguirem apostant per projectes i activitats que fomenten la integració i la convivència en el nostre municipi. I creiem que la millor via per a aconseguir-ho és conèixer i aprendre de les altres cultures, perquè açò enriqueix la nostra pròpia cultura."