L'Ajuntament aprovarà hui la major rebaixa el tipus impositiu de l'IBI des que va entrar en vigor l'últim cadastre

27 oct 2011 La mesura afavorirà que 24.599 propietaris paguen menys que aquest exercici

La Corporació de l'Ajuntament de Xàbia té previst aprovar esta nit al ple una modificació del tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI) a la baixa com a mesura de suport al contribuent. La proposta de l'equip de govern rebaixa aquest barem del 0’657% actual al 0’617% i va ser avalada per unanimitat de tots els partits en la comissió d'hisenda d'aquesta setmana.
Com ha explicat el responsable d'Hisenda, Oscar Antón, es tracta de la major reducció del tipus que autoritza l'Ajuntament de Xàbia des que va entrar en vigor la ponència de valors cadastrals de 2005 i a ella han d'afegir-se altres facilitats de pagament planificades i que entraran en vigor el pròxim any, en el qual s'espera tenir una nova eina informàtica que permeta al contribuent organitzar-se el pagament de tots els tributs municipals com millor li convinga. En aquest sentit, Antón ha recordat que a la bonificació de descompte del 2’5% que ja s'aplica als que opten pel pagament domiciliat de les taxes, s'uniran unes altres encara per calcular, que premiaran al que abone les taxes a principi d'any.
La baixada del tipus impositiu repercutirà de forma diferent depenent de la data en què va començar a tributar l'habitatge. En xifres generals, hi ha 24.599 propietaris que en 2012 pagaran menys que en 2011 i 12.546 que patiran un increment en el rebut, conseqüència encara derivada de l'aplicació progressiva de la ponència del 2005. No obstant açò, aquesta pujada serà molt menor que la registrada en anys anteriors.
Contràriament, si s'haguera mantingut el mateix temps impositiu que en 2012, a 34.249 contribuents els haguera pujat l'IBI, 629 mantindrien la quota i solament 2.267 veurien rebaixat el seu rebut.
A nivell recaptatori, aquesta reducció farà que el Consistori arreplegue 1’2 milions menys que si no haguera tocat el tipus impositiu. Una retallada que s'espera compensar donant d'alta piscines, barbacoes i altres construccions que no estan tributant, més les altes naturals d'habitatge nou; dos conceptes pels quals s'espera recaptar 579.000 euros més que en el present exercici.
Antón ha definit la baixada impositiva com a “ambiciosa” i ha afegit que si no és encara major és perquè s'ha de fer front a compromisos irrenunciables, com els interessos per la compra dels pàrquings, la devolució de 150.000 euros a l'Estat i la pèrdua d'ingressos com 150.000 euros per un cànon de telefonia declarat il·legal o altres 100.000 per les concessions del Canal de la Fontana, ara gestionades per la Conselleria.
I és que, com ha afegit l'alcalde, José Chulvi, l'Ajuntament deu reservar-se un marge de fons, que unit a la contenció de la despesa en totes les regidories, permeta mantenir les inversions. En aquest sentit, s'ha realitzat un estudi exhaustiu de la situació per part de la regidoria d'Hisenda per a fixar la major rebaixa que es poden permetre les arques municipals si vol seguir oferint els mateixos serveis públics. “Poden confiar que anem a gestionar bé els diners dels impostos” ha garantit l'acalde.