AMJASA aplica diverses mesures d'estalvi per a poder invertir en millores de la xarxa

24 oct 2011 L'empresa pública vol assumir el cicle integral de l'aigua i s'ofereix per a proveir a altres municipis

El consell d'Administració de l'empresa municipal d'Aigües, AMJASA, ha informat avui de les mesures d'estalvi que ha començat a aplicar per a millorar els comptes i poder permetre's les inversions necessàries per a millorar el subministrament i abaratir les tarifes a l'usuari. Un repte en el qual el consell està treballant “intensament, amb il•lusió i ganes”, segons ha garantit l'alcalde, José Chulvi.
Com ha explicat el conseller delegat, Josep Lluis Henarejos, la firma d'aigües centra la seua despesa en tres flancs: els costos fixos de la planta dessalinitzadora, cosa que no es pot esquivar, les inversions i la compra d'aigua. En aquest sentit, s'ha aconseguit un acord amb Acciona (empresa concessionària de la planta dessalinitzadora) que permetrà rebaixar els costos en compra hídrica a canvi de permetre'ls una nova programació per a la planta productora. Així, a partir d'avui Acciona desconnectarà la dessalinitzadora durant el dia i, duplicant el nombre de bastidors, concentrarà la producció d'aigua durant la nit, amb el consegüent estalvi per la facturació elèctrica en tarifa nocturna. Aquest model operatiu s'assajarà durant 15 dies per a comprovar la seua efectivitat i si és viable, s'utilitzaria durant tot l'hivern sense que açò afecte a la qualitat del servei. Com a contraprestació, AMJASA no es veurà obligada a comprar tanta aigua i podrà combinar el subministrament amb el cabal dels pous en propietat.
Unes altres de les mesures aplicades en aquesta nova etapa ha sigut la modificació de contractes de servei, que permetran entre 40 i 50.000 euros d'estalvi i una nova planificació de la brigada de manteniment que cerca pujar l'eficiència. La reorganització ha sigut explicada pel conseller José Javier Mata, qui ha indicat que es redueixen els equips de resposta a les avaries a dues persones, cercant una major eficiència que d'una banda possibilitarà que el personal puga assumir més funcions, com el manteniment de les instal•lacions, i la més important: crear un equip específic que s'encarregarà exclusivament de detectar fugides.Controlar les fugides al costat del canvi dels centenars de comptadors obsolets són les bases que s'explotaran per a millorar la xarxa de proveïment i acabar amb el 40% de subministrament anual que, segons els últims estudis, AMJASA perd sense facturar. Malgrat açò, el conseller delegat ha confirmat que la previsió de comptes és de tancar l'exercici de 2012 amb entre 140 i 150.000 euros en beneficis gràcies a les mesures d'estalvi i, sobretot, al fet que les poques pluges han augmentat la demanda d'aigua per a consum.
Una altra de les lluites a curt termini que afronta el consell d'administració és millorar l'atenció al client i la imatge de la firma. En aquest sentit, el conseller Simón Montilla ha indicat que s'està treballant en una nova identitat corporativa i una web que, a més d'advertir de les avaries i permetre una atenció directa via xat, evolucione fins a convertir-se en un portal virtual d'atenció a l'usuari, en el qual es puguen consultar les factures, pagar-les o gestionar qualsevol queixa.

Cicle integral de l'aigua
En quant als reptes a major escala, el regidor d'Aigües, Paco Torres, ha avançat les gestions que s'estan realitzant de cara a poder assumir la gestió del cicle integral de l'aigua. Ara, AMJASA només s'encarrega del subministrament, mentre que el sanejament ho porta l'Ajuntament per gestió directa i la planta depuradora la té adjudicada una empresa especialitzada. De moment s'ha destinat a un tècnic de la AMJASA a l'Oficina Tècnica perquè faça un inventari real de la situació del sanejament, de cara a incorporar noves urbanitzacions.
“Pel que fa a la reutilització d'aigües, senzillament no existeix, es tira al mar perquè ens falta el cicle terciari” ha lamentat Torres, qui ha avançat que aquesta setmana té una reunió en la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i altres cites pendents amb la Generalitat i el Ministeri de Medi ambient per a abordar aquest assumpte.
Finalment, el consell d'Administració de AMJASA ha reiterat la seua disposició a ampliar mires i proveir a més municipis. No en va, són l'única empresa pública de la comarca, amb 37 anys d'experiència, i posseeixen l'única planta dessalinitzadora de la zona en uns temps que s'auguren secs i en els quals la difícil conjuntura econòmica converteix en molt difícil que es construïsquen unes altres a prop. “Cal posar en valor la nostra dessalinitzadora, ja que ens va costar tants diners perquè no cal oblidar que, a major producció, menys costos per litre, alguna cosa que repercutirà en les tarifes als abonats” ha acabat Josep Lluis Henarejos.