Xàbia lliura els seus premis 9 d’Octubre en un acte institucional multitudinari

10 oct 2011 L'alcalde advoca per preservar els valors propis i per la unió davant la crisi

L'Ajuntament de Xàbia va commemorar aquest diumenge el 9 d’Octubre, com és costum des de fa 16 anys, amb l'acte institucional de lliurament dels premis Vila de Xàbia. La celebració, conduïda per la jove Ana Bolufer i en la qual va actuar un duo de músics, va omplir el saló de plens i el recibidor de l'edifici Consistorial de veïns que van voler abrigallar als dos guardonats de l'any: Ramona Fernández de Palència i Juan Bautista Codina Bas.
Pepa Llidó va ser l'encarregada de parlar de Ramona Fernández de Palència, dona altruista i “activista social” distingida amb el 9 d‘Octubre Vila de Xàbia a la Solidaritat. D'ella va destacar la seua comprensió, capacitat d'ajuda i implicació per a millorar la vida dels altres. I també la seua fortalesa i coratge per a lluitar per coses relacionades amb el ben comú, el dia a dia, les necessitats de la societat “però també pel patrimoni de Xàbia”.
Llidó, a més de fer pública l'ajuda que va rebre de donya Ramona quan va haver de superar la detenció i desaparició del seu germà sacerdot a Xile, va repassar les moltes accions solidàries en les sempre s'ha bolcat l'ara premiada: des de cercar-li un metge especialista a una xiqueta malalta, una residència per a un ancià o reparar les goteres d'una ermita fins a la seua mediació per a aconseguir que el Convent de les Agustines siga avui un Centre de Dia. “S'ha guanyat el respecte merescudament i a Xàbia són centenars les persones les que la tenen com un referent en la seua vida familiar, institucional, cívica i religiosa”, va considerar Llidó.
L'homenatge que va rendir Xàbia a Ramona Fernández de Palència va ser àdhuc més emotiu per la seua absència de l'acte institucional. Uns problemes de salut li van impedir acudir al saló de plens on tota la seua família i el seu marit, don Juan Bover, van veure com un dels seus néts, Rafael Bover, arreplegava la estatueta i agraïa el premi en nom de la seua àvia.
Després, el jutge de pau, Gabriel Sapena, va ser qui va presentar els mèrits de Juan Bautista Codina Bas per a ser honrat amb el premi als Valors Cívics. Després de repassar la seua vida professional, vinculada a l'educació i la pedagogia, Sapena es va centrar en la labor d'investigador i historiador local de l'homenatjat, qui “no es va resignar a creure que Xàbia no té història perquè no tenia documents antics, sinó que es va disposar a cercar en altres parts”. Amb títols com Desde Jávea, Hombres de Jávea I o Jaime González Castellano, el médico que soñó Fontilles, Codinas Bas s'ha convertit “en font on beuen altres estudiosos” va assenyalar Gabriel Sapena, qui va aprofitar per a demanar-li públicament que reprenga el seu treball divulgatiu sobre els xabieros universitaris del segle XIX.
Per la seua banda, Juan Bautista Codina Bas va arreplegar el seu guardó molt emocionat i satisfet que el municipi haja reconegut la seua trajectòria vital amb el Vila de Xàbia i no va oblidar esmentar a tots els que d'alguna manera han propiciat el seu amor per la història de Xàbia. També va tenir el detall de donar a l'Ajuntament d'un exemplar de la seua obra “Anals javienses” per a la biblioteca i un avanç del treball que porta entre mans “L'administració municipal en el segle XVIII. Xàbia (1760-1795).
L'acte institucional ho va tancar l'alcalde, José Chulvi, amb un discurs en el qual va advocar per “no perdre els valors propis, allò que ens singularitza i identifica en aquesta babel actual que és el món globalitzat”. El primer edil va indicar que és obligació humana posar tota la voluntat a mantenir la nostra llengua, cultura i els símbols per a poder transmetre ho hem heretat dels nostres avantpassats, com és la memòria històrica, la tradició i els sentiments”. Chulvi va ressenyar que la vila de Xàbia, a més de commemorar l'efemèride del 9 d’Octubre també homenatja a les persones que més s'han distingit en la seua aportació voluntària i desinteressada a la societat, “no solament per ser valors positius, també per l'exemple a seguir que són per a la resta de ciutadans, perquè necessitem referències, models per a afrontar els reptes socials, polítics i culturals”. L'alcalde va acabar el seu parlament amb una petició d'unitat a tots els ciutadans per a afrontar la crisi, cercar la prosperitat i una convivència sana i enriquidora”.
Va tancar la celebració del 9 d’Octubre una actuació de la colla de xirimiters Xirimitab’s i un aperitiu per a tots els assistents en la plaça de l'Ajuntament .