Xàbia inicia la primera fase per a redactar el Pla Estratègic

04 oct 2011 Xarrades i consells sectorials seran la base de participació per enllestir esta ferramenta econòmica

L'Ajuntament de Xàbia ha iniciat ja oficialment el procés per a redactar el seu Pla Estratègic. Un centenar de ciutadans van assistir divendres passat a la conferència de l'economista Antonio Martínez amb la qual es va intentar animar a involucrar-se, a tenir interès pel futur del municipi i a col·laborar a definir un model urbà “realista, que il·lusione, genere confiança i esperança i aconseguisca comprometre a la gent per a la seua realització”. Martínez, qui compta amb l'experiència d'haver dirigit el pla econòmic d'Elx, va centrar la seua al·locució en generar optimisme i va animar als assistents a desprendre's del decaïment d'ànim que s'ha instal·lat des de la crisi i pensar que “en tota calamitat, pot haver-hi una oportunitat”.
La conferència la va obrir el tinent d'alcalde, Oscar Antón, qui va insistir que l'Ajuntament cerca tenir el màxim contacte amb la ciutadania i generar il·lusió. Antón va recalcar que fer un pla estratègic és “una mica de tots, és escoltar les idees de tots per a un projecte comú” i que per a açò es tirarà mà de totes les eines de participació ciutadana.
Per la seua banda, l'alcalde, José Chulvi, va afegir que l'objectiu del Pla Estratègic és a curt termini i va reiterar que en el pròxim mes de juny es vol tenir llest el pla de dinamització per a començar a programar accions. “En temps de pocs recursos com ara, és essencial detectar les fortaleses i invertir en elles. Anem a anar accelerats en aquest procés, perquè aquest és el moment d'afrontar la crisi, rastrejar totes les oportunitats de progrés i dissenyar el futur” va manifestar Chulvi, qui va reiterar el seu compromís de fer el possible per aconseguir, amb consens, una ciutat “sostenible social, econòmica i mediambientalment”.
Serà Antonio Martínez serà qui lidere les deu sessions de xarrades i debats que s'han previst com a primera fase d'aquest projecte. Així mateix es convocaran cinc fòrums d'innovació urbana per sectors com a turisme, promoció econòmica, educació i cultura, benestar social i territori i medi ambient. La intenció és veure la ciutat en el seu conjunt i arreplegar totes les idees, projectes, opinions i crítiques constructives per a propiciar la prosperitat i ocupació; la igualtat d'oportunitats i la integració social; protegir i millorar el medi ambient urbà i contribuir a un bon govern local i la participació ciutadana.
L'economista va indicar que l'objectiu comú de tots és “aconseguir una ciutat millor per a viure millor” i va descartar que la intenció de l'Ajuntament siga preparar un document tancat i teòric, per la qual cosa tot allò que puga engegar-se de forma immediata es posarà i si amb el temps es detecten noves necessitats, es podrà modificar el planificat per a atendre-les.
I és que el tècnic va asseverar que el món d'avui és globalitzat, canviant, complicat i en el qual els canvis flueixen sense control. Per açò va lloar que l'Ajuntament siga valent “para al costat de tots vosaltres, afrontar-ho i generar progrés per a tots. Martínez va insistir en el vital de la participació ciutadana perquè “cal utilitzar les neurones de totes les persones que viuen i va insistir en la importància de la implicació i recordant la frase de Jorge Luis Borges: “El futur no és el que va a passar, sinó el que anem a fer”.
El video de la conferència es penjarà en breu en la web de l'Ajuntament. L'executiu insisteix en la importància d'implicar en el procés al màxim de veïns, per la qual cosa cercarà més fórmules per a fer-los partícips.