El Ministeri de Cultura subvenciona la difusió de les pintures rupestres de la cova del Barranc de Migdia

28 sep 2011 El jaciment calcolític que combina art funerari i enterraments està sent excavat gràcies al finançament de la Fundació Cirne

El Ministeri de Cultura ha concedit a l'Ajuntament de Xàbia una subvenció de 69.504 euros per a la conservació, protecció i difusió de la mostra d'art rupestre que s'ha descobert en la Cova del Barranc del Migdia, situada en una dels vessants del massís del Montgó. Aquest important jaciment, que combina pintures i un conjunt d'enterraments de l'època calcolítica (fa més de 4000 anys), ha eixit a la llum gràcies a les tres campanyes d'excavacions promogudes i sufragades per la Fundació Cultural Cirne, un organisme privat que en els últims tres anys està treballant intensament per a defensar el patrimoni de Xàbia.
L'ajuda servirà per a finançar un gran projecte de difusió de la cova, amb la recreació en resina dels calcs en 3D realitzats a les pintures, la restauració d'alguns materials ceràmics del jaciment, l'edició d'un audiovisual documental sobre la caverna i les excavacions, i un quadern didàctic per a acostar el patrimoni als joves. Com ha indicat l'arqueòleg municipal, Joaquim Bolufer, l'exposició sobre el Migdia s'estrenarà en les instal·lacions de Cirne, organització que ha qualificat com a “mecenes del patrimoni de Xàbia” i després es traslladarà al Museu Soler Blasco. En aquest sentit, Bolufer ha avançat que s'està valorant instal·lar la mostra de forma permanent en una petita sala del museu, que per les seues dimensions i poca llum podria simular l'ambient de la inaccessible gruta funerària. L'arqueòleg ha especificat que l'ajuda concedida pel Ministeri s'emmarca en les subvencions destinades a la posada en valor de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, declarat per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.
Per la seua banda, l'alcalde, José Chulvi, ha mostrat el seu agraïment al treball que està exercint Cirne a Xàbia i ha assenyalat que aquesta important ajuda “és una mostra del suport de l'Administració al bon treball realitzat per la Fundació en les excavacions de la cova del Barranc Migdia, un projecte que ha revelat uns resultats “molt importants i amb repercussió mundial” i que ara, amb la recreació física d'una part de les pintures rupestres que conserva la gruta, es podrà mostrar a un públic ampli. Chulvi ha confiat que aquesta interessant mostra d'art prehistòric es convertisca en un valor afegit perquè molts visiten la vila. També l'edil de Cultura, Empar Bolufer, ha destacat el paper didàctic del projecte, ja que inclourà material perquè els escolars coneguen les pintures rupestres.
Des de Cirne, el seu president, Enric Martínez, ha indicat que per a ells la subvenció estatal és una satisfacció tremenda, el reconeixement al fet que el treball que han realitzat durant tres anys “és científicament correcte” i se sumaa altres alegries que els ha reportat la cova, com l'oferiment de diverses universitats del món disposades a estudiar les troballes. De fet, Martínez ha avançat que en breu signaran un conveni amb la Universitat de Mainz (Alemanya) que serà la que s'encarregue d'extraure l'ADN als ossos i sobre la base d'açò, farà una anàlisi de la paleodieta dels habitants de l'època.
El responsable de la Fundació ha recalcat que sempre van tenir la intuïció de la importància de la cova pels seu simbolisme (va ser el rellotge de sol per a tota la comarca durant segles ja que el sol la il·lumina al migdia), i que per açò van destinar recursos a finançar les tres campanyes d'excavacions i documentar totes les dades amb les últimes tecnologies.