La regidoria de Medi Ambient recupera un antic pas sobre les Barranqueres

27 sep 2011 El Ajuntament de Xàbia vol recuperar el patrimoni relacionat amb l'aigua

El departament de Medi ambient de l'Ajuntament de Xàbia ha recuperat un dels antics passos sobre Les Barranqueres. Es tracta d'una via no apta per a la circulació de cotxes que antigament utilitzaven els carros per a travessar aquest barranc des del Camí Vell de Gata, poc després del punt conegut com el Assagador de Les Valls. Malgrat que no està datada la seua antiguitat, s'estima que es va construir entre dos i tres segles arrere seguint les tècniques de calçada romana; és a dir, amb lloses de pedra viva cimentades amb morter de calç.
Aquest lloc és un dels pocs del terme municipal que gaudeix d'aigües permanents, ja que es nodreix dels aqüífers del Montgó i de la font de la Rana, situada a Gata de Gorgos. Com expliquen des de l'àrea municipal de Medi ambient, que dirigeix l'edil Doris Courcelles, s'ha aprofitat que fa mesos que no plou i ha baixat el nivell de les aigües per a poder rehabilitar aquest pas com una de les accions de l'Ajuntament dins del pla de recuperació i posada en valor del patrimoni relacionat amb l'aigua com són els molins, passos, canalitzacions de reg, basses o sénies.
Els treballs, que s'han realitzat a contrarellotge durant dues setmanes perquè estigueren llests abans de les pluges, han consistit en la reconstrucció i ampliació del pas amb pedres extretes de la llera i que després han sigut aparellar-les sobre un jaç de formigó simulant en colors i formes l'estil antic. També s'ha retirat part del canyar de les riberes del barranc, que en aquest punt forma una espècie de piscina.
Amb els paràmetres hidrològics habituals, el pas estarà durant la major part de l'any cobert per les aigües, per la qual cosa s'han col·locat unes pedres per les quals es podrà botar i sortejar el cabal. De moment, el pas està sec i es pot utilitzar, ja que aquest camí agrícola paral·lel a la carretera de Gata està molt transitat per caminants o persones que munten a cavall o amb bicicleta. No és adequat per a vehicles a motor.
El projecte s'ha realitzat en coordinació amb el departament d'arqueologia i el Consell Agrari.