Participació Ciutadana crearà el Consell dels Xiquets

21 sep 2011 L'Ajuntament tracta d'implicar als xiquets en les decisions que marcaran el futur del municipi

La regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Xàbia ha iniciat els passos per a crear el Consell dels Xiquets, un organisme paral·lel a l'Agenda 21 que tractarà d'implicar als xiquets i joves en la construcció del seu municipi de manera que puguen viure una experiència com a ciutadans autònoms i participatius. El projecte impulsat pel regidor Cesc Camprubi reconeix la importància dels xiquets com a ciutadans, els escolta i els acosta la vida pública municipal, donant-los un paper protagonista en la transformació del municipi on viuen. Camprubi ha assenyalat que ningú té en compte l'opinió dels menors en decisions que les afecten, com poden ser la reestructuració d'espais o la construcció d'infraestructures. Per açò, l'actual equip de govern pretén donar veu al col·lectiu i s'està avaluant que el Consell dels Xiquets participe en el disseny d'un espai en la zona de l'Avinguda Augusta aprofitant la voluntat que té l'executiu d'acabar l'obres d'urbanització durant aquesta legislatura.
El projecte, en el qual també col·labora la regidoria d'Educació, s'ha avançat als directors de tots els col·legis de Xàbia, tant públics com a privats, i se centrarà en els alumnes de 5º i 6º de Primària i 1º de Secundària, un grup que engloba a 422 xiquets en el municipi. Aquesta vesprada s'ha convocat a les Associacions de Mares i Pares (AMPAS) a una reunió en l'Ajuntament en la qual se'ls explicaran tots els detalls, ja que els seleccionats precisaran autorització paterna per a participar.
Els membres del Consell seran triats pels propis escolars i el seu mandat durarà dos anys. Seran nomenats en el saló de plens de l'Ajuntament en un acte que presidirà l'alcalde, José Chulvi, i comptarà amb l'assistència de regidors i familiars dels xiquets. Després, es reuniran una vegada al mes per a reflexionar sobre els seus desitjos o necessitats, expressar lliurement el que els agrada o disgusta, així com traslladar les peticions que els facen arribar els seus companys d'escola. Durant el curs es mantindrà informades a les famílies i als centres escolars de les reunions mensuals així com dels projectes que es duguen a terme, per a demanar la seua valoració i opinió.
La proposta del Consell dels Xiquets es fonamenta en el projecte “La città dei bambini “(La ciutat dels xiquets) del psicopedagog italià Francesco Tonucci, que pretén fomentar l'adquisició i pràctica de valors cívics o ètics i la iniciació en processos d'elecció democràtica (la participació activa en la societat civil, la conscienciació i defensa de drets i necessàriament d'obligacions; diàleg i consens; escolta activa, respecte a opinions i idees alienes; argumentació i defensa critica de postures; autonomia; compromís; responsabilitat individual i col·lectiva; presa de decisions autònoma). S'ha aplicat amb èxit en municipis d'Itàlia, així com al Prat de Llobregat o Torrent.