Un llibre repassa les 40 espècies de flora rara i amenaçada de Xàbia

15 sep 2011 Els autors afirmen que el municipi és, després de Serra Nevada, la zona amb major biodiversitat d'Espanya

La Fundació Cultural CIRNE de Xàbia ha presentat avui la publicació “Patrimoni Vegetal a Xàbia”, un llibre de més de 200 pàgines que pretén donar a conèixer les plantes valuoses d'un dels municipis amb més riquesa botànica d'Espanya. El llibre, signat pels biòlegs Jaume X. Soler Marí i Lluís Serra Laliga, repassa les espècies rares, endèmiques i amenaçades amb presència en zones tan visitades pels experts com el Montgó, els caps de la Nao i Sant Antoni, el Portitxol, el Saladar, la Granadella o Les Valls.
Com ha explicat un dels autors, Jaume Soler, l'heterogeneïtat d'ambients presents a Xàbia ha definit la seua gran biodiversitat, fins al punt que existeixen entre 1.000 i 1.100 espècies presents en el seu terme municipal, la qual cosa representa la tercera part de la flora valenciana i una xifra equivalent a tota la flora de països com Bèlgica. Té 40 dels 59 endemismes de la Comunitat i dues plantes, el limonium interjectum i el cherirolophus lagunae que, en tot el planeta, solament creixen a Xàbia. Soler ha manifestat que Xàbia és, per darrere de Serra Nevada, la zona amb major biodiversitat és Espanya.
Quant a flora rara i en perill d'extinció, Xàbia arreplega 40 de les espècies catalogades com a flora amenaçada, destacant per la seua importància la parentucellia viscosa, la silene hifacensis, la asplenium marinum i la solenopsis laurentia. Aquestes i altres set espècies catalogades com a vulnerables són el gruix del treball que es plasma en el llibre publicat per CIRNE i que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Xàbia.
El llibre, en valencià, castellà i anglès, està dirigit a tot tipus de públic doncs la seua raó principal és la divulgació necessària per a promoure el coneixement de l'entorn i la seua protecció. La Fundació incideix que el patrimoni natural de Xàbia és comparable amb el d'alguns enclavaments reconeguts socialment, per la qual cosa han vist la necessitat de contribuir a la seua posada en valor.
El treball arreplega fitxes descriptives de totes les plantes que mereixen mesures de protecció. Així mateix, els autors apunten les recomanacions viables perquè en el futur puga conservar-se aqueixa riquesa vegetal així com proposen que s'òbriga un centre d'interpretació perquè la botànica siga un motiu més per a conèixer el municipi i ajude als veïns a plantejar-se “en quin lloc tan privilegiat viuen”.
La publicació arriba aparellada amb una exposició complementària amb la qual CIRNE tracta de conscienciar sobre el tema a la població en general sota la premissa que “solament coneixent el nostre entorn podrem ser capaços de respectar-ho i protegir-ho”, indiquen des de la fundació. La mostra s'inaugurarà demà divendres 16 de setembre a les 20'30 hores en la seu de la societat (Avinguda d'Alacant, 18 Xàbia) i estarà oberta fins al 28 d'octubre.
L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha acudit a la presentació de “Patrimoni Vegetal a Xàbia” i ha assenyalat que aquesta primera col·laboració de l'Ajuntament amb CIRNE és “solament el primer pas d'un camí en el qual esperem poder anar de la mà en la recuperació del patrimoni i la memòria històrica, de la qual hem d'aprendre”. Asismismo, Chulvi ha agraït la labor desinteressada en pro de la cultura que CIRNE va encetar fa més de tres anys.
Per la seua banda, el president de la Fundació, Enric Martínez, ha avançat el pròxim projecte que volen emprendre com a continuació a aquesta posada en valor del patrimoni vegetal. CIRNE vol treballar en la catalogació dels arbres monumentals existents en el terme municipal, molts dins de parcel·les privades. A aquest efecte, demanen col·laboració per a descobrir aquells exemplars que meresquen ser catalogats.