Turisme xifra en un 88’64% l'ocupació mitjana del mes d'agost

12 sep 2011 El Ajuntament es planteja exportar les rutes teatralitzades al port

Després d'analitzar les dades d'ocupació recopilades durant l'estiu i temptejar la percepció oferida pels empresaris del sector, el departament de Turisme de Xàbia ha valorat que la temporada estival de 2011 ha sigut millor que la de 2010. La regidoria que dirigeix Antonio Miragall revela que, mentre que l'allotjament en hotels s'ha mantingut, l'ocupació en apartaments, xalets i segona residència ha augmentat sensiblement respecte a l'any anterior, tal com reflecteix la Fórmula d'Estimació Turística (FET).
Aquesta eina que, basant-se en els consums d'aigua i la generació de residus estima la població flotant del municipi, ha calculat que Xàbia va acollir durant el mes de juliol a una mitjana de 71.153 persones, de les quals 32.653 eren població de dret i 38.500 turistes que van pernoctar en el municipi, una xifra bastant superior a la de l'any anterior (31.205). Quant al mes d'agost, la FET estima el nombre de turistes en 46.811, la qual cosa indica que s'ha augmentat en quasi 10.000 visitants respecte a l'any anterior (38.248).
Quant a les xifres aportades pels hotels, en el mes de juliol l'ocupació ha sigut molt similar a la de 2010, amb un 74 % d'ocupació en les 1.045 places disponibles. De les 1.459 places dels dos càmpings es van ocupar un 62,11 %, un 6% més que l'any passat i en els lloguers turístics, l'ocupació ha aconseguit un 75% en lloguer turístic reglat, mantenint-se el percentatge respecte a l'any anterior.
Durant el mes d'agost, Xàbia va registrar una ocupació turística mitjana del 88,64%, una dada molt aproximada a la registrada en 2010. En els establiments hotelers l'ocupació mitjana ha sigut d'un 84 %, en els càmpings d'un 81,58% i en els lloguers turístics, l'ocupació va aconseguir durant la primera quinzena un 98% i mantenint-se en un 95 % durant la resta del mes d'agost, cota superior a la de l'any passat.
Quant a setembre, també s'està mantenint una bona ocupació turística, amb un 65 % en hotels i un 70% en apartaments turístics. Destacar que, durant tot l'estiu s'ha observat una major ocupació en els establiments de major categoria, hotels de 4 estels, hagut d'açò a un ajust a la baixa en els preus. Mentre, els establiments de categoria inferior han registrat un lleuger descens entre setmana i una ocupació del 98 % durant els caps de setmana.
Com a novetat, enguany l'Ajuntament ha sol·licitat als establiments la seua opinió respecte a la despesa mitjana, coincidint tots en què encara que l'ocupació ha sigut bona la despesa mitjana del client s'ha reduït sensiblement. També s'ha percebut una tendència a escurçar l'estada vacacional.

Quant a l'origen dels turistes que arriben a Xàbia s'ha percebut un augment del mercat francés i de països com Rússia, Polònia i República Txeca enfront d'un descens del mercat britànic i un estancament de l'alemany, belga i holandès.
Com a principals turistes internacionals es confirma l'anglès amb un 45% i el francès amb un 37 %. Els segueixen, des de lluny, el mercat alemany (7,5%), l'holandès (3,7%). Com a principals nacionals es posicionen novament la Comunitat Valenciana (37,2%) i Madrid (34,5%), País Basc i Catalunya els segueixen, amb un percentatge bastant inferior (2,5%).

Estadístiques i activitats
Quant a les dades de visites rebudes per les tres oficines de turisme de Xàbia, durant el mes de juliol es va atendre a un total de 4.868 grups de visitants, en la seua majoria famílies i parelles (12.170 persones aproximadament), realitzant un total de 7.825 consultes. Durant aquest mes el percentatge d'usuaris de procedència nacional va ser del 34,3 % i el percentatge de procedència internacional ha sigut del 65,7%.
Durant el mes d'agost la xifra de grups de visitants ha sigut de 6.973, representant un total de 17.432 usuaris i registrant 10.602 consultes. El percentatge de procedència nacional ha crescut respecte al mes anterior ascendint fins a un 44,3 % i disminuint fins a un 55,7 % la procedència internacional.
Les demandes més usuals en les oficines de turisme s'han centrat en consultes sobre informació local general com a platges i cales, miradors, transports, informació sobre activitats culturals, festives i d'oci i demandes d'activitats a l'aire lliure com a passejos i rutes de senderisme.
Igual que en anys anteriors el Departament de Turisme ha organitzat diferents rutes de senderisme guiades per la Xarxa d'Espais Naturals de Xàbia. S'han realitzat un total de 13 eixides a les quals han assistit un total de 338 usuaris.
També s'han organitzat 13 rutes teatratlizades pel Centre Històric de Xàbia durant el període estival, aconseguint un total de 480 usuaris i mantenint les visites guiades en idiomes alemany, anglès i francès, que han acumulat 295 usuaris i una molt bona valoració dels clients. Tal és l'èxit d'aquestes rutes que el Departament de Turisme està estudiant la possibilitat d'ampliar l'oferta amb Rutes Teatralitzades pel Port de Xàbia per a la pròxima temporada turística.