L'Ajuntament ordenarà consolidar altres tres molins de vent de propietat privada

29 ago 2011 L'executiu vol reduir els riscos de solcida

La regidoria d'Urbanisme de Xàbia ordenarà als propietaris de tres molins de vent del conjunt que presideix la plana de Sant Jeroni a realitzar obres urgents de consolidació que garantisquen la seua seguretat. Segons ha explicat el regidor Pere Sapena, després de contrastar que un dels molins de propietat privada (el número 10) presentava un elevat risc de solcida, el departament va decidir ampliar la inspecció a la resta del conjunt de molinería, un dels més importants de la Comunitat i declarat Bé de Rellevància Local. Aquest examen tècnic ha determinat que els número 1, 2 i 6 també estan en precari i “és necessari actuar a curt termini per a evitar una deterioració major”, assegura el regidor.
Sapena ha indicat que, després d'estudiar els resultats de la inspecció, ara els tècnics estan concretant les mesures necessàries per a cadascun dels casos. Depenent d'aquestes, els propietaris tindran un termini determinat per a executar-les i en el cas que no acaten l'ordre, l'Ajuntament actuaria d'ofici i després els passarà la corresponent factura pels treballs.
En quant a l'ordre d'execució relativa al molí número 10 que es va dictar durant la primera quinzena d'agost, el regidor ha indicat que ja ha sigut atesa pel seu responsable, qui s'ha compromès a adequar les obres al projecte pel qual es va concedir la llicència, alguna cosa que el Consistori vetlarà que es complisca.
L'Ajuntament és titular de dos dels 11 molins de la plana, els nombres 7 i 8. En tots dos s'han realitzat obres de rehabilitació per a garantir la seua consolidació i en un dels projectes ha sigut el col·lectiu Xàbia Viva qui ha liderat el projecte. En aquest sentit, Pere Sapena ha manifestat que en el patrimoni no es pot ser selectiu, sinó vetlar per la conservació de tots els béns encara que siguen de titularitat privada i més quan, com el cas del conjunt de molins, és alguna cosa que té tant interès també a nivell turístic.