L'Ajuntament amplia fins a desembre el període voluntari per a pagar l'IBI

24 ago 2011 El departament treballa per a incloure en el registre cadastral les construccions que no han sigut declarades pels seus propietaris

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Xàbia, Oscar Antón, ha avançat avui les mesures que va a aplicar el seu departament per a ajudar als ciutadans a fer més suportable el pagament de l'Impost de Béns Immobles (IBI). Aquest tribut comença demá a pagar-se en el període voluntari i tenia com a termini tope el 7 de novembre. No obstant açò, l'executiu, atenent a la complexa situació econòmica que travessen moltes famílies, ha decidit ampliar-ho un mes més, per la qual cosa es podrà abonar fins al 7 de desembre. Així mateix, tal com ha anunciat Antón, a partir d'ara es dóna la possibilitat de fer lliuraments a compte, una fórmula per la qual el contribuent pot planificar-se el pagament escalonat al llarg d'aquests quasi cinc mesos.
En quant als ciutadans que tenen domiciliat el seu rebut en el banc, mantindran la bonificació del 2’5%, una manera que té el Consistori de premiar als qui paguen més ràpid.
Oscar Antón també ha apuntat que, de cara al pròxim any, s'espera tenir llestes totes les eines informàtiques que permeten la “personalització” del pagament d'impostos municipals. Així, l'edil ha indicat que els ciutadans podran concentrar tots els tributs i decidir si ho paguen de colp o via quotes mensuals. De nou, l'Ajuntament gratificarà als millor pagadors amb bonificacions.
El responsable de la hisenda municipal de Xàbia ha detallat altres accions que ha emprès l'equip de govern en matèria cadastral i que tenen com a objectiu poder baixar el tipus impositiu de cara al pròxim any. En aquest sentit, l'Ajuntament ha contractat a una empresa a la qual se li ha encomanat donar d'alta totes aquelles construccions que no han sigut declarades pels seus propietaris. Després de realitzar una cartografia aèria, aquesta mercantil començarà a realitzar inspeccions per a incloure en el registre cadastral barbacoes, piscines o ampliacions d'habitatges no declarats. Així, el pròxim any totes elles estaran obligades a tributar, tant per l'exercici actual com pels quatre anteriors, com marca la legislació. “Amb aquesta actualització, estimem que es recaptaran 1’8 milions més d'IBI” ha assenyalat el regidor, que s'ha compromès a reservar aquest ingrés extra en una partida que permeta rebaixar el tipus impositiu de l'IBI a la fi del pròxim any i que ajude a esmorteir la contínua pujada que des de 2005 pateixen els rebuts de la contribució. Una conseqüència de l'aplicació escalonada de l'última revisió cadastral, que segueix recorreguda en la via judicial. Al fil, Antón ha avançat que, vist que el procés segueix estancat i amb la intenció d'acabar amb despeses judicials i incerteses, l'executiu ha començat a plantejar-se demanar una nova ponència. El regidor ha explicat que ja han passat els cinc anys de termini mínim des de l'última revisió i que, a més, ara es dóna la possibilitat als Ajuntaments de participar en la valoració per polígons del terme municipal. “Nosaltres sabem quins són els que estan sobreavaluats, ja que açò és la base del recurs judicial que es manté, per la qual cosa seria més fàcil fer justícia” ha manifestat l'edil, qui ha remarcat la necessitat d'acomodar a la realitat actual del mercat immobiliari els valors cadastrals de Xàbia.