Duanes inicia les seues festes patronals dedicades a la Mare de Déu del Loreto

22 ago 2011 El llibre oficial repassa la història del barri mariner amb nombroses col·laboracions literàries

La comissió de festes de la Mare de Déu del Loreto ha presentat aquest matí en l'Ajuntament de Xàbia el llibre oficial dels festejos patronals de Duanes del Mar. Una publicació que, a més del programa d'actes, conté nombroses col·laboracions literàries que arrepleguen cada any fragments de la història del barri mariner, les seues gents i costums. Com ha destacat el president de la comissió, Juan José García, enguany el llibre també inclou uns petits homenatges pòstums al rector del Loreto, Joaquín Sendra, mort fa unes setmanes, a Paco Soriano, membre de la comissió i al benvolgut pintor Miguel Sala Coll, la pintura del qual il·lustra la portada del programa oficial del 2011. García ha agraït la dedicació de tots els col·laboradors que fan possible que el del Loreto siga un llibre que mereix la pena llegir.
En quant a la programació, el president de les festes ha comentat que segueix el mateix esquema que els anys anteriors, amb un gran protagonisme de les actuacions de bous a la mar, que se celebren en l'escullera de Ponent des del dilluns 29 d'agost al dilluns 2 de setembre en horari de matí, vesprada i nit. Aquest festeig estarà complementat pel servei del popular baret de la comissió, una barra amb productes frescos del mar per la qual passen milers de persones diàriament i que l'any passat va despatxar més de 40.000 botellins de cervesa.
No obstant açò, aquesta mateixa setmana ja tindran lloc els primers actes del Loreto. El dimecres durant tota la vesprada es podrà donar sang en el casal de la comissió (carrer Sever Ochoa s/n), el dijous a les 20 hores es presentarà en la Casa del Pescador el llibre Devocions Marineres a terres valencianes, de l'autor Pep Martorell i el divendres hi haurà una vetlada de monòlegs en el recinte de les penyes.
Ja el dissabte se celebrarà la presentació oficial de les tres parelles de majorals del 2011: Esteban Ferrer Salines i Paqui Sart Catala; Álvaro Ivars Berenguer i Mar Martín-Villalba Serrat; Emilio Ferrer Ferrer i Ana Isabel Ribes Sapena. La vetlada començarà a les 22’30 hores en la Via Augusta i es complementarà amb una actuació de l'orquestra Montecarlo.
Sopars de germanor, activitats esportives, concursos de paelles i novetats com el concurs taurí “La gran cagada” complementen un programa que manté el dia del xiquet, els correfocs, les carrosses, teatres i actuacions musicals fins que les processons i actes religiosos copen els últims dies de festa. El dijous 8 de setembre, dia de la Mare de Déu del Loreto, hi haurà una missa en la qual la col·lecta es destinarà a ajudar a Càrites en la seua campanya per a enfrontar la fam del Cuerno de Àfrica i de matinada es dispararà l'espectacular castell de focs artificials aquàtic que posa el tancament a dues setmanes de celebració.
Com ha assenyalat el regidor de Festes de Xàbia, Juan Ortolá, la comissió del Loreto és un exemple de dedicació i treball durant tot un any per a preparar un programa que té esport, cultura, festa i religió. “A l'Ajuntament ens ho donen tot fet pel que no podem sinó obrir-los les portes i brindar-los tota la col·laboració que puguen necessitar” ha dit l'edil.
Per la seua banda, l'alcalde, José Chulvi, ha incidit que el llibre del Loreto s'ha convertit en una publicació “molt cercada” per la ciutadania, ja que és un plaure llegir les seues col·laboracions literàries i conèixer la cultura popular i les aportacions històriques en textos “que cada any se superen”. Chulvi ha qualificat les festes del port com la millor manera d'acomiadar el que considera ha sigut un bon estiu per a Xàbia i de gaudir d'uns dies per a relaxar-se i viure la festa. L'alcalde ha incidit sobretot en l'espectacularitat del castell que tancarà els festejos.