El Portitxol viu aquest cap de setmana la seua festa popular

10 ago 2011 Ball, cucanyes i un sopar de germanor reuniran al veïnat

La partida del Portitxol de Xàbia celebra aquest cap de setmana la seua festa popular. Organitzada per un col·lectiu de veïns, en col·laboració amb el Grup de Danses Portitxol i l'Ajuntament de Xàbia, els festejos encaren la seua segona edició de la trucada nova època, ja que es van reprendre el passat any mig segle després de la seua desaparició.
El gran acolliment rebut en el passat estiu, amb centenars de participants, va superar totes les expectatives de l'organització, la qual cosa ha animat a 14 festers a treballar durant tot l'any per a aconseguir finançament i poder oferir dues jornades festives amb un programa que ofereix diversió al mateix temps que cerca mantenir el caràcter tradicional amb el qual va nàixer la festa i recuperar la convivència entre el veïnat i amics. Les festes es desenvoluparan aquest cap de setmana en l'esplanada enfront de la Creu del Portixol. Després de l'experiència de l'any passat, l'organització s'ha coordinat amb la Policia Local per a augmentar les possibilitats d'aparcament en la zona. Així, a més de solars com el de l'Internacional College, es podrà estacionar en la mateixa carretera, que tindrà un carril tallat i reservat per als cotxes.
La programació comença el dissabte a la vesprada amb una cercavila amb dolçaines i tabalets que recorrerà carrers com a L’Illa, La Creu o la carretera al Portitxol per a després gaudir d'un berenar per a tots amb dolços i granissats. Ja a les 20’30 hores la Rondalla i el Grup Portitxol començaran a tocar músiques tradicionals amb la intenció que a poc a poc es creu un “sarao” en el qual ballen tots els presents. Sobre les deu de la nit està previst asseure's en les taules preparades per l'organització per a gaudir d'un sopar de germanor en la qual cadascun ha de portar-se el bocata i pot adquirir begudes en la barra muntada pels festers. La nit seguirà amb una tómbola en la qual se sortejaran nombrosos regals donados per comerços de Xàbia i amb un ball amenitzat per l'orquestra Colors.
El diumenge, totes les activitats es concentren al matí. Després de la despertá amb música, a les 10 hores hi haurà un esmorzar popular amb sardines rostides i després divertides cucanyes i jocs tradicionals tant per a xiquets com a majors.
Els festers d'enguany són: Joan Gavilà Jorro, Joan Bertomeu Cholbi, Salva Signes Ivars, Miguel Àngel Ern Santacreu, Pepa Sala Pedrós, Domingo Bou Conca, Juan Antonio Santacreu Signes, Rafa Castelló Marí, Ambrosio Pastor Benlloch, Enrique Espasa Ribes, Ambrosio Cholbi Pastor, Guillermo Rodriguez, Javier Llidó Buigues i Lluis Pons Buigues. Entre les activitats que han dut a terme per a recaptar fons amb els quals finançar la festa està la venda de paperetes per a un sorteig que tindrà com a premi un quadre donado per l'artista Toni Santracreu. També hi ha encara algunes samarretes, dissenyades per l'estudi La Banyera, que es podran adquirir en el mateix lloc de la festa.