Les festes de moros i cristians en honor a Sant Jaume inicien els seus dies grans

21 jul 2011 L'alcalde i la Junta Local de la festa inauguren la fira medieval, que podrà visitar-se fins al diumenge en el carrer Triana

Els carrers del barri de Duanes del Mar són aquests dies un punt de trobada per als amants de la pólvora, les marxes mores i la festa popular. Els festejos de Moros i Cristians en honor a Sant Jaume que se celebren a Xàbia entren en els seus dies àlgids amb cites com el desembarcament de les hosts de la mitja lluna que tindrà lloc aquesta nit a partir de les 21.30 hores en la platja de la Grava. En aquest peculiar acte, el bàndol moro arribarà per mar en les seues barques per a enfrontar-se a les tropes cristianes en una dura batalla que es representa a peu de platja amb el suport del grup teatral Legend. Després, l'enfrontament es traslladarà al castell on Cessar Rodríguez, de Cristians dels Tossals, serà l'encarregat de defensar els parlaments cristians mentre que Ximo Fornés, de Almoradins, portarà la veu dels conqueridors fins a aconseguir la rendició cristiana. Ja demà divendres, a les 21 hores, s'escenificarà la reconquesta que permetrà recuperar el castell a les tropes cristianes.
Fins al diumenge es podrà visitar la fira medieval que està instal·lada en el carrer Triana i que va ser inaugurada ahir a la vesprada per l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, el regidor de Festes, Juan Ortolá, el de comerç, Juan Luís Cardona, altres membres de la Corporació i els protagonistes de la festa. La cinta la van tallar els capitans, María Cholbi i Ramón Ferrer (de la filà Al Tarik’s), les abanderades Elisa Buigues i Mar Asenjo i el president de la Junta Local, Francisco Moya. Després tots van participar en l'ofrena de flors a Sant Jaume que va congregar als filaes i als representants d'unes altres comissiones festeres de Xàbia com Fogueres, Mare de Déu del Loreto, la Casa d'Andalusia o els Confrares del Nazareno.
Seguint amb el programa d'actes demà divendres, a més de la reconquesta del castell, hi haurà a les 10 hores una torrà de sardines popular i a les 23 hores una batukada i posterior discomóvil, oferides pels capitans.
Per al cap de setmana es reserven les dues entrades de gala en les quals les 12 filaes que s'integren en la Junta de Moros i Cristians desplegaran tots els seus luxes per a guanyar-se al públic. Pel bàndol cristià participen Trabuquers, Ballesters, Pirates de Sant Jaume, Cristians dels Tossals i Contrabandistes de Xàbia. Sota la mitja lluna desfilaran Xíbia, Baharis, Jalufos, Almoriscos, Almoradins, Schaitans i Al Tarik’s, que enguany ostenta la capitania. Les desfilades són dissabte i diumenge a partir de les 20 hores. Tancarà les festes un castell de focs artificials.