Els Escacs Vivents de Xàbia recrearà la història del Quixot de la Manxa

20 jul 2011 El prestigiós escriptor de viatges, Javier Reverte, serà el convidat d'honor

La història del Quixot de la Manxa s'explicarà per primera vegada a través d'una partida d'escacs. Est és el repte que s'ha marcat la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto per a la XVI edició dels Escacs Vivents, una combinació de teatre i escacs que, donada la seua originalitat i el seu caràcter únic en el món, va ser declarada Festa d'Interès Turístic Nacional l'any 2002.
La representació sobre un tauler gegant i en la qual participen uns 50 xiquets s'escenificarà en el port de Xàbia la nit del dissabte 30 de juliol a les 22:30 hores i les graderies, amb aforament per a 1.200 persones, s'instal·laran en l'aparcament al costat del moll pesquer.
Segons ha explicat aquest matí el director de l'espectacle, Rafael Andarias, l'adaptació de la història triada per a la 16 edició dels Escacs Vivents ha sigut escrita per Dionís Henarejos i prendrà com a base la partida entre Orest Averkin i Mihail Tal disputada a Moscou 1969. Els encarregats de dirigir les fitxes seran l'escolar Jesús López Jurado, qui va guanyar el trofeu de Fogueres, i el convidat d'honor: l'escriptor i periodista Javier Reverte qui, com a expert narrador de viatges i aventures, es converteix en un fitxatge molt adequat per a la representació de les aventures del Quixot.
Com ha detallat l'encarregat del guió, Dionís Henarejos, el bàndol de les blanques seran els personals “reals” de la novel·la de Miguel de Cervantes. Al Quixot i Sancho Panza els acompanyaran Aldonza Lozano “Dulcinea del Toboso”, Alonso Quijano, el Barber o el Ventero. Mentre, les peces negres representaran als personatges nascuts de la imaginació del gentilhome, com el Sabio Frestón, la princesa Micomicona o Pentapolín. Henarejos ha indicat que, donades les especials característiques de l'obra, enguany serà necessari tenir dos narradors, que seran Miguel Crespo Celda i Joan Sivera Henarejos. Un llegirà l'obra tal com la va escriure Cervantes mentre que el segon farà de nexe amb la representació teatral amb les seues explicacions. Com a curiositat, aquesta adaptació de la història no permetrà que El Quixot muiga.
La presentació d'aquest esdeveniment amb gran repercussió social, cultural i turística ha comptat amb el suport de l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i els regidors de Cultura, Empar Bolufer, Turisme, Antonio Miragall i Esports, Juan Luis Cardona. Tots han coincidit a destacar la gran preparació i esforç que s'amaga darrere d'aquest espectacle i la mobilització de més d'un centenar de persones entre escolars, pares i mares i els voluntaris per a cosir els vestits, preparar l'escenari i altres necessitats que coordina la Comissió de Festes de la Mare de Déu del Loreto des de 1996. L'alcalde, José Chulvi, ha remarcat la projecció de l'esdeveniment que s'estrenarà en dues setmanes i que anys enrere s'ha exportat a altres ciutats. També el paper social que compleix, ja que durant setmanes propicia la convivència d'un centenar de persones, entre les quals hi ha escolars de tots els centres del municipi.
Per la seua banda, l'edil de Cultura, Empar Bolufer ha incidit en l'encert que ha demostrat la Comissió a triar les obres per a adaptar-les a les partides convertint l'espectacle, a més d'en un motiu de gaudi, en un instrument per a instruir als xiquets. Des de Turisme Antonio Miragall ha mostrat la seua intenció de posar en valor a nivell promocional una festa que té el caràcter d'Interès Turístic Nacional i que seria convenient incloure en les fires o altres fòrums que es desenvolupen a l'inici de l'any i són les que serveixen perquè les persones trien la seua destinació vacacional. Finalment, l'edil d'Esports, Juan Luis Cardona, ha esmentat l'originalitat de veure a l'entranyable personatge del Quixot per primera vegada des d'un vessant esportiu.
Des de la Comissió de Festes del Loreto, el seu president Juan José García, ha agraït el compromís de l'Ajuntament de Xàbia amb l'activitat, ja que el suport econòmic de l'Administració Local és essencial per a la seua pervivència. També el paper d'altres col·lectius com el Club d'Escacs o la Confraria de Pescadors i d'artistes del municipi, com és el cas de l'il·lustrador Fernando Sala, que enguany ha dissenyat el cartell promocional.

Historia
Els Escacs Vivents es va inventar a Xàbia en 1996. La Comissió de Festes del Loreto ho va incloure en el programa d'actes del Centenari dels festejos i donat el seu èxit ho ha convertit en un espectacle fix. Declarat en 2002 com a Festa d'interès Turístic Nacional, des dels seus inicis ha representat adaptacions d'obres conegudes com Romeo i Julieta, Asterix i Obélix o Harry Potter i la pedra filosofal i altres originals amb temàtiques de rerefons com la pau, l'evolució de l'home, els pirates, el futur o els valors de l'esport. Entre les persones conegudes que han mostrat el seu suport als Escacs Vivents convertint-se en un dels jugadors de la partida estan el ajedrecista Miguel Illescas, l'antropòleg Juan Luis Arsuaga, el periodista Matías Prats, l'astronauta Pedro Duque, el científic Santiago Grisolía i esportistes com David Ferrer, Isabel Fernández o Juan Carlos Ferrero, entre uns altres.