Exposicions temàtiques i concerts itinerants complementen la XI edició del XàbiaJazz

06 jul 2011 Els concerts serán del 4 al 7 d'agost a les 22'30 hores a la Plaça de la Constitució

El festival Internacional XàbiaJazz supera la seua primera dècada i s'obri a nous horitzons. Amb una qualitat musical i un públic més que consolidat, el certamen dona enguany un pas més en la seua promoció social. Per primera vegada, als quatre dies de concerts se li sumen diverses activitats transversals amb la intenció que Xàbia “olga a jazz” durant tot l'estiu. Este matí s'ha presentat en l'Ajuntament el cartell de la XI edició i la resta de programa temàtic, en el que participen activament associacions locals com “El Generador Cultural” o els comerciants del Centre Històric.
El director artístic del XàbiaJazz, Kiko Berenguer, ha detallat els quatre concerts que componen esta edició que alçarà el seu teló el dijous 4 d'agost amb dos músics punters com són Javier Colina i Antonio Serrano, els que oferiran un atractiu projecte que combina compassos flamencs i sons cubans amb el jazz.
El divendres 5 d'agost arriba la Big Band que dirigix el veterà saxofonista novaiorqués Bob Sands. Berenguer ha incidit en l'esforç especial que suposa incloure una Big Band en el festival i més quan, com en este cas, s'ha triat a una de les més impactants del moment.

Ja el dissabte 6 d'agost pujarà a l'escenari el guitarrista i laudista Amos Hoffman. Este músic d'origen israelià que fusiona el jazz amb la música de l'orient arriba de la mà del la Casa del Mediterrani, que veu el Xàbia Jazz com “la plataforma perfecta per a ajudar a la promoció dels artistes del Mediterrani entre el públic nacional”, ha apuntat des del Consorci Lourdes Rubio. L'últim dia de festival, diumenge 7 d'agost, ho protagonitzarà Deborah J. Carter, una cantant i compositora considerada com una de les vocalistes de jazz més excitants en l'escena europea actual. Tots els concerts seran a les 22'30 hores en la plaça de la Constitució i fa falta entrada.
Com ja es va assajar amb èxit el passat any, la “XabiaJazz DixieLand Band”, una xicoteta banda itinerant, recorrerà distints punts del municipi per a animar l'ambient i invitar els ciutadans a assistir als concerts. I, tot i que encara sense confirmar pels seus problemes de salut, s'intentarà que el prestigiós locutor i crític musical Juan Claudio Cifuentes “Cifu” siga de nou el presentador del festival.
La regidora de Cultura, Empar Bolufer, ha avançat les novetats que renovarà esta XI edició i que “són exemple de la capacitat de cooperació de l'Ajuntament amb els col·lectius que compartixen interés perquè hi haja un estiu potent i global a nivell cultural”, hi ha assenyalat Bolufer. L'edil ha donat pas a la portaveu de l'associació “El Generador cultural”, Reyes Martínez, un col·lectiu que ha preparat tres exposicions amb el jazz com a protagonista. Una serà a manera de recorregut fotogràfic a través de 24 aparadors de comerços del Centre Històric. Patrocinada per l'associació de comerciants, reunirà a 14 fotògrafs locals i estarà en les botigues des del 15 de juliol al 15 d'agost.
Una altra mostra reunirà del 26 de juliol al 28 d'agost en el Centre d'Arts Lambert l'obra de 29 artistes plàstics que mostraran amb diverses tècniques la seua visió del jazz. I una tercera, en el Museu Soler Blasco des del 3 d'agost al 4 de setembre, serà una retrospectiva d'imatges i cartells de les deu primeres edicions del festival. Una altra de les activitats simultanies també oferida per l'Associació de Comerciants serà un cicle de xicotets concerts de jazz per les places de la vila a càrrec dels estudiants del Conservatori Professional de Música de Xàbia.
La regidora de Cultura ha mostrat la cartelleria d'esta edició, dissenyada per l'estudi La Banyera i que oferix una imatge “fresca, original i molt mediterrània” del XàbiaJazz, ha considerat. Empar Bolufer també ha explicat que el certamen, que des de fa dos anys és totalment responsabilitat de l'Ajuntament, compta amb el patrocini de Casa del Mediterrani, que finançarà un dels concerts, i d'altres col·laboradors com l'Institut Valencià de la Música o la CAM.
Per la seua banda, l'alcalde José Chulvi, ha volgut recolzar la presentació per a mostrar el seu agraïment al director artístic, Kiko Berenguer, “sens dubte tot un encert per la seua vàlua i implicació” i a les associacions locals que amb el seu suport “ajudaran a fer que este festival, que li dóna un plus al nostre turisme de sol i platja, d'un bot que li aportarà més transcendència a nivell social i major repercussió”.