Les festes de moros i cristians en honor a Sant Jaume comencen a Xàbia el dissabte

11 jul 2011 Les desfilades de gala serán el proper cap de setmana per els carrers de Duanes

Les 12 filaes que participen en les festes de moros i cristians que Xàbia dedica a Sant Jaume ultimen els preparatius a l'espera que este dissabte 16 de juliol, el tir del coet i l'encesa oficial de llums anuncien l'inici d'estos festejos que ompliran d'activitat la zona de Duanes fins a al diumenge 24 de juliol. El mateix dissabte, a les 22 hores, les comparses es concentraran en l'avinguda Jaume I per a participar en la presentació oficial dels protagonistes de la festa; les abanderades, Mar Asenjo Cardona pel ban moro i Elisa Buigues Bisquert pel cristià i els capitans del 2011, María Cholbi Segarra i Ramón Ferrer Santacreu, de la filà Al-Tarik's. A l'acte acudiran el president de la Junta Local, Francisco José Moya, el regidor de Festes, Juan Ortolá i l'alcalde de Xàbia, José Chulvi.
El diumenge, a les 20'30 hores i en el passeig Jaume I, tindrà lloc la sèptima edició del concert de música festera que oferix el Centre Artístic Musical de Xàbia sota la direcció de Juan Sanjuan i compositors convidats. El dimarts, els festers visitaran el poble per a realitzar una ofrena a la fornícula de Sant Jaume.
Ja en dimecres obrirà al públic la XII edició de la fira mora i cristiana, que s'instal·larà en el carrer Triana fins al diumenge. També el dimecres es podrà disfrutar de l'alardo amb trabucs en homenatge al patró i de l'ofrena de flors a Sant Jaume que recorrerà amb música els carrers de Duanes del Mar fins a la parròquia del Loreto. A la nit hi haurà sopar de germanor i discomòbil.
El dijous 21 de juliol la festa encara els seus dies grans. A les 21'30 hores s'escenificarà en la platja de La Grava el desembarcament de tropes mores. Després, els dos bans lluitaran pel control de la ciutat, hi haurà ambaixada amb parlaments fins que les tropes cristianes rendisquen el castell. Este es recuperarà 24 hores més tard, el divendres a les 21 hores, amb la reconquista cristiana. També el divendres, la filà capitana al Tarik's convidarà a sardines a tots els que acudisquen a esmorzar al passeig Jaume I. A la nit, també els capitans oferiran una batukada per les kábilas i una discomòbil.
El cap de setmana arriba el moment de les desfilades de gala i activitats per a xiquets com a xocolatades i jocs. El dissabte a les 20 hores i en el passatge Pius V, s'inicia l'entrada que obriran les tropes cristianes en este orde: Trabuquers, Ballesters, Pirates de Sant Jaume, Cristians del Tossals i Contrabandistes de Xàbia. Els seguiran les esquadres de la mitjana lluna: Xíbia, Baharis, Jalufos, Almoriscos, Almoradins, Schaitans i la capitana Al-Tarik's. El diumenge a les 19 hores hi haurà una interpretació coral del pasdoble Xàbia a càrrec de totes les bandes que participen en les desfilades davall la batuta de David Canet Benavent. A les 20 hores, serà la segona desfilada de gala que tancarà les festes junt amb el castell de focs artificials.