Xàbia aposta pel treball conjunt, la formació i la col·laboració ciutadana per a combatre el 'morrut roig'

17 mar 2011 La jornada celebrada al municipi xabienc ha congregat a nombrosos treballadors i tècnics de jardineria

Prop d'un centenar de professionals del sector de la jardineria i tècnics municipals s'han donat cita aquest matí a la Casa de Cultura de Xàbia per a participar en la jornada tècnica sobre el control de la plaga del morrut roig. La sessió, organitzada pel departament de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Xàbia, s'emmarca en la campanya engegada per a combatre la plaga a nivell comarcal.

Aquesta nova sessió ha servit, una vegada més, d'espai per a la posada en comú dels coneixements, mètodes i tractaments que existeixen avui dia per a controlar i eradicar una plaga que està afectant, sobretot, a les palmeres d'espècie canària. Almenys, aquest és l'objectiu amb el qual treballa el departament de Medi Ambient de Xàbia que, amb aquest tipus d'accions formatives, “pretén mantenir informats als treballadors i empreses del sector de la jardineria dels avanços i tècniques per a intentar frenar aquesta problemàtica que afecta no només a Xàbia sinó també a molts altres municipis”, segons ha destacat el regidor de Medi Ambient, José Vicente Soler.

Per a això, com és habitual, “procura portar a especialistes de primer nivell per a intercanviar amb els professionals que tracten directament amb les plantes infectades els seus coneixements i experiències”, ha assenyalat el regidor, qui ha insistit en la necessitat de la formació continuada i de treballar de forma conjunta en la lluita contra el morrut roig.

La conferència ha començat amb la intervenció de Sergio Paz, investigador de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, qui ha aportat la seva experiència en l'aplicació de l'estratègia integral desenvolupada a Sagunt, on va ocupar durant un temps el càrrec de regidor de Medi Ambient. Un cas que es pot extrapolar a qualsevol municipi. Per la seva banda, l'altra ponent, Susi Gómez, biòloga i cap de laboratori de l'Estació Phoenix, que treballa amb l'Ajuntament d'Elx, ha informat sobre els estudis i tècniques per al control i eradicació del morrut.

Després del torn d'intervencions, s'ha obert un col·loqui “molt productiu” entre els assistents i els especialistes per a compartir experiències i punts de vista quant a la prevenció, tractaments, costos econòmics i altres qüestions importants per a atallar un problema en el qual la “col·laboració ciutadana i la detecció precoç són fonamentals”, han incidit els tècnics.