El president de l'Audiència Provincial desvetlla a Xàbia com és la resposta judicial davant la violència de gènere

11 mar 2011 La conferència s'emmarca en els actes organitzats en commemoració del Dia de la Dona

El president de l'Audiència Provincial d'Alacant, Vicente Magro, va oferir dimarts passat una magnífica ponència a Xàbia, en el marc dels actes organitzats per la regidoria de la Igualtat en commemoració del Dia de la Dona. La conferència, titulada com “La resposta judicial davant la violència de gènere”, va donar resposta a dues preguntes claus: Què està passant amb la violència de gènere?Ho estem fent bé?.

En el que duem d'any, són 14 les dones mortes a les mans de les seves parelles, solament tres d'elles havien denunciat. Una xifra esgarrifosa que fa incidir en la importància de denunciar, segons va apuntar aquest excel·lent professional impulsor de grans avanços contra aquesta xacra social.

Magro va explicar que la violència és exercida essencialment per barons i que suposa un atemptat contra els drets humans de la víctima. La violència de gènere és “socialment indesitjable i ha de ser perseguida i condemnada”, va destacar el president de l'Audiència, que va continuar assegurant que “la privació de llibertat no és l'única ni la millor de les mesures a adoptar perquè el dret penal puga donar una resposta als fets delictius comeses per una persona”.

A més, va considerar que deu ampliar-se a la violència de gènere la mesura de llibertat vigilada post compliment de sentència, recollida en l'última reforma del codi penal per als delictes de terrorisme i agressions sexuals, per a així donar una major protecció a les víctimes i evitar les d'un futur. L'especialista va assenyalar que “el maltractador no té una afectació mental, agredeix sabent el que fa” i va ressaltar “el perill que comporta per a les dones conviure amb el seu agressor”.

Des del 2004 l'Audiència Provincial d'Alacant és pionera en els programes de reeducació. A aquests programes assisteixen maltractadors primaris, que han estat condemnats a penes inferiors a dos anys en absència de reincidènciaa, és a dir, han de ser primeres condemnes. En aquest sentit, “constituïxen un pal·liatiu perquè en aquests casos, en els quals no han d'ingressar a la presó, les agressions no queden impunes”, va postil·lar Vicente Magre.