L'Ajuntament millorarà amb el nou carril bici la trama viària que connecta el Port amb el Centre Històric

02 feb 2011 Dilluns que ve comencen els treballs en aquesta zona

La xarxa de carril bici que l'Ajuntament de Xàbia té en execució comportarà una reordenació i millora en el traçat urbà que connecta l'avinguda del Port amb el Centre Històric. El projecte, molt avançat i que té per objecte promoure la mobilitat sostenible i procurar la connexió entre els tres nuclis urbans, incorpora en aquest tram unes modificacions per a donar resposta a les demandes de residents i comerciants de la zona. L'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, ha explicat tots els detalls al costat de l'edil de Participació, Pepa Chorro, i el regidor de Projectes de Ciutat, Antonio Torres.

Així, en el tram que va des de l'encreuament amb la carretera del Plà (des del semàfor de l'Asil) fins a la avinguda d’Alacant, està prevista la creació d'un ciclocarrer que suposa condicionar la via per a fer compatible la circulació de vehicles de motor i de bicicletes habilitant per a això un únic sentit de circulació on els cotxes i ciclistes podran circular amb una limitació de velocitat en direcció del Port al Centre Històric.

Aquesta solució permetrà, d'una banda, “que es puga estacionar a un costat i altre de la calçada, tal com sol·licitava el veïnat”, i sobretot, “regularitzar l'estacionament i resoldre la problemàtica que genera el què els cotxes aparquen sobre les voreres”, ha assenyalat el primer edil.

D'aquesta manera, “a més de procurar una borsa d'aparcament ordenada, es millorarà l'accessibilitat i la seguretat dels vianants”, ha afegit Monfort. Aquesta opció d'haver triat el sentit ascendent per a connectar Duanes de la Mar i el Casc Antic ve confirmada pel Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Xàbia, encomanat per l'ajuntament, que estima en quatre vegades més els desplaçaments que es realitzen diàriament en direcció del barri mariner cap al centre de la vila que en sentit contrari.

El projecte, executat per una empresa local i que compta amb un pressupost total de 352.000 euros, també contempla altra millora important quant a l'accessibilitat del vianant. Segons han explicat els responsables municipals, en l'avinguda Juan Carlos I, en la franja esquerra que limita amb el mur que dóna a la carrer Patraix, es va a delimitar una espècie de tram per als vianants, igual que en la part dreta de la Raval de la Mar, punts on avui dia no hi ha espai per al vianant. En els costats oposats on s'habilite aquesta nova mesura es podrà estacionar també.

Una altra de les solucions adoptades és la incorporació de dues noves zones de càrrega i descàrrega, i el trasllat de la parada de taxis i de l'autobús urbà a la part dreta de l'avinguda d'Alacant, evitant així els inconvenients que es generen en l'actual parada situada al costat de la plaça de Correus i alliberant, al seu torn, aquest punt per a la càrrega i descàrrega.

L'inici dels treballs de pintura viària i senyalització que completaran el carril bici per aquest traçat està previst per a dilluns que ve, 7 de gener, pel que s'aniran fent talls momentanis per trams. Això sí, l'accés dels residents va a estar garantit durant els pocs dies que els operaris estaran treballant. Per a informar al veïnat, el consistori distribuirà notes amb les seves respectius plànols.

Així doncs, la trama viària quedarà de la següent manera: l'avinguda del Port connectarà fins a l'encreuament amb la carretera del Plà amb els dos sentits de circulació com té en l'actualitat habilitant-se amb pintura viària en la seva franja esquerra, (en sentit ascendent), el carril bici amb dos sentits. El tram que discorre per l'avinguda Juan Carlos I i el carrer Cervantes fins a l'entroncament amb l'avinguda d'Alacant serà un ciclocarrer amb un únic sentit de circulació en direcció al Centre Històric per al trànsit rodat i el carril ciclista, que prendrà sentit descendent des del Trinquet para prendre el pròxim carrer, la Travessera l’Alameda.