El Parc Natural del Montgó i el CEX descobrixen les peculiaritats de la rata penada a prop de 300 escolars

31 ene 2011 El proper acte tindrà lloc el divendres amb l'últim de les projeccions audiovisuals organitzats pel CEX per a commemorar els seus 35 anys

En el marc dels actes commemoratius que ha organitzat el Centre Excursionista de Xàbia per a celebrar el seu 35 aniversari, hi ha hagut una activitat dirigida als col·legis en la qual han participat al voltant de 300 xiquets. Amb l'estreta col·laboració del Parc Natural del Montgó i el recolçament de l'Ajuntament de Xàbia, ha projectat un audiovisual que repassa les característiques, l'hàbitat i la importància de la rata penada en el Montgó.

Segons explica l'equip tècnic del Parc, el Montgó alberga una de les coves més importants a nivell europeu on es reproduïx la major població de l'espècie de la «rata penada de peus grans». Les condicions i el microclima d'aquesta cavitat natural, situada en la part occidental del massís, la converteixen en el refugi idoni on es concentren colònies de vuit espècies cavernícoles, de les quals cinc es reproduïxen en ella tots els anys.

És una de les dues úniques poblacions conegudes en la província d'Alacant de «rata penada de peus grans», considerada en perill d'extinció en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades. També destaca la concentració de la «rata penada gran» per ser la segona més important de les tres úniques que es coneixen en la província alacantina.

La presència d'aquesta Cova del Montgó, segons indiquen els especialistes, és fonamental per a la supervivència de les poblacions regionals de les espècies cavernícoles, d'ací la importància que li dóna el Parc Natural quant a la seva conservació.

El passe audiovisual, que ha tingut lloc en una de les sales de la Casa de Tena durant els dies, 18, 19, 20, 25, 26 i 27 de gener, s'ha complementat amb una mostra composta per catorze panells informatius sobre el parc natural del Montgó. L'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, ha visitat l'exposició en companyia del president del CEX, Juan Carlos Ribes, i el director del Parc Natural del Montgó, Paco Cabrera.

Per altra banda, dins del calendari d'activitats per a commemorar l'efemèride, el Centre Excursionista de Xàbia celebrarà divendres que ve, 4 de febrer, l'últim de les projeccions audiovisuals en la qual el grup Reto Everest presentarà l'expedició al Cho Oyu com preparatiu del que va a ser el seu gran projecte, ascendir a l'Everest. La sessió tindrà lloc, a les 20 hores, a la Casa de Cultura de Xàbia.