Xàbia incrementa en més 200.000 euros la partida d'ajudes socials

25 ene 2011 El pressupost general per a l'exercici 2011 passarà pel ple ordinari del pròxim dijous per a la seva aprovació inicial

El Ple de l'Ajuntament de Xàbia té previst aprovar dijous que ve el pressupost municipal per al 2011, que ascendeix a 37’4 milions d'euros. El regidor d'Hisenda, Vicent Chorro, ha comparegut aquest matí junt a l'alcalde, Eduardo Monfort, per a explicar les línies generals d'uns comptes “molt semblants que donen continuïtat a la política de contenció de la despesa portada a terme durant la legislatura i que incrementen de forma considerable la partida d'ajudes socials”, ha destacat l'edil.

El pressupost per al present exercici, encara que ha disminuït en un 2’68%, manté les subvencions municipals a les associacions i entitats socials. Segons ha explicat el responsable d'Hisenda, en aquest capítol, que contempla una aportació de 1'7 milions d'euros, aproximadament, s'inclouen els convenis de cultura, esports, ensenyament i les ajudes socials, havent passat aquestes de tenir una assignació pressupostària de 40.000 euros en l'any 2008 a augmentar-la fins a en 237.076 euros per al 2011.

Com novetats, aquest apartat contempla també una aportació de 12.000 euros per l'acord al que ha arribat l'Ajuntament de Xàbia amb el consistori de la veïna localitat de Benitatxell per a facilitar la utilització de la seva piscina coberta per part dels ciutadans de Xàbia. Aquest any, a més, l'executiu local destina deu mil euros més a la UNED per a facilitar l'accés a la formació universitària al nombre creixent d'alumnes, col·laborant així amb 83.000 euros.

Així mateix, el Club de Futbol Mediterrani Xàbia, per primera vegada, serà beneficiari d'una de les subvencions anuals que concedeix l'executiu local a l'igual, que per tercer any es manté el conveni amb l'Associació de Comerciants del Centre Històric amb l'objectiu de dinamitzar la seva activitat comercial. També inclou l'aportació al Creama (138.791 euros), al MACMA (17.464€), al Consorci Provincial d'Incendis (187.351€), al Consorci de Residus de la Marina Alta (12.000€), al Consorci Comarcal d'Esports (7.500€) i a la Casa Mediterrani (200.000€).

Els comptes d'aquest exercici vénen marcats al seu torn per dos noves circumstàncies. D'una banda, la dissolució del Patronat Municipal de Música i Dansa, les despeses del qual i ingressos han estat absorbits pel pressupost del consistori, igual que els salaris del personal del Conservatori Professional de Música. L'altre factor que es recull és el derivat de la gestió directa dels aparcaments subterranis de la Plaça de la Constitució i del Portal del Clot, la concessió administrativa dels quals ha estat rescatada recentment per l'ajuntament xabienc.

Una part important del pressupost va dirigida al capítol de despeses de personal amb 13’8 milions d'euros i del manteniment dels serveis amb 14’9 milions d'euros. Aquesta última partida, encara que s'ha incrementat en un 4% pel que fa a l'exercici anterior, s'han realitzat una sèrie d'ajustaments segons les necessitats per al 2011 i sobre la base d'una política de contenció de la despesa, però sense deixar d'atendre les necessitats bàsiques de cada servei. Preveu així les despeses de manteniment del Conservatori de Música, dels derivats de l'explotació dels pàrquings, del servei de recaptació de sancions administratives que gestiona SUMA i també recull una partida de 100 mil euros per a la conservació de la via pública.

En l'apartat de personal s'ha tingut en compte l'aplicació del Reial Decret que establix una reducció del 5% en la massa salarial del personal, el que ha suposat un estalvi de 512.000 euros que s'han destinat a una de les dues possibilitats que oferia el decret estatal, a l'amortització del deute municipal.

En aquest sentit, el regidor ha assenyalat que l'Ajuntament de Xàbia “no està generant dèficit i que la seva capacitat financera és forta”, el que suposa que “l'economia municipal està prou sanejada per a fer front als crèdits”, ha destacat Chorro.

El capítol d'inversions reals recull una assignació d'aproximadament 1’3 milions d'euros per al rescat dels aparcaments. Mentre, el de transferències corrents, el responsable municipal ha explicat que aquesta partida s'ha vist minvada per la reducció de subvencions que ha aplicat l'Estat en els ajuntaments i que en el cas de Xàbia, s'ha traduït en una disminució de 700.000 euros, quantitat que es compensarà amb el tipus de l'IBI, que a causa de aquesta disminució considerable dels ingressos estatals, l'equip de govern no ha pogut rebaixar-lo tot el que haguera volgut”, segons ha subratllat l'edil.

Mentre, el 62% dels ingressos procedeix en la seva majoria dels impostos directes que ascendeixen a 23 milions d'euros.