L'associació Xàbia Viva organitza una excursió cultural a Xàtiva

10 ene 2011 -

Xàbia Viva ha organitzat una excursió a Xàtiva per a promoure la divulgación de la cultura i la història de la Comunitat Valenciana. L'excursió es realitzarà el diumenge 16 de gener i ha estat organitzada en col·laboració amb la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Xàbia i Isabel Martí, component del Grup de Danses Portitxol.

 

Xàtiva, capital de la Costera, va ser fundada en temps dels Íbers amb el pas dels segles es va convertir en el primer punt de defensa del Regne de València enfront del de Castella i en referent de l'economia, doncs allí els àrabs van establir la primera fàbrica de paper de tota Europa.

 

La visita començarà amb un recorregut pel centre històric, amb parades obligades en L'Almodí, un edifici d'estil gòtic renaixentista construït en el segle XVI, i que ha estat destinat a museu de la ciutat. En L'Almodí es troba el quadre de Felipe V penjat de cap per avall, com un càstig per ordenar l'incendi de Xàtiva en 1707.

 

A més, visitarem la Col·legiata que es va construir a la fi del XVI sobre una antiga església i que manté l'estil gòtic-renaixentista. Durant el transcurs de la visita pel centre Històric es podran observar les petjades que han deixat a Xàtiva ciutadans il·lustres com els Borja, Josep de Ribera, Lluis Alcanyis (que va ser un metge jueu) i el cantant Raimón, entre molts altres.

 

La visita continuarà amb el monumental Castell, enclavat a la part alta de la muntanya i format per dos conjunts 'el menor' i 'el major', que és on estava emplaçada la Saetabis àrab, com es coneixia llavors a la capital de la Costera. La construcció actual data de la baixa edat mitja i té un estil gòtic.

 

La jornada conclourà amb un menú d'allò més xativí, així contindrà entre uns altres el tradicional Arròs al Forn, que ha convertit a Xàtiva en centre de nombrosos concursos amb aquest plat com base.

 

 L'excursió inclou amb 23 euros el menjar i l'entrada al Castell, Seu i L'Almodí/. Els interessats poden apuntar-se consultant en la web del col·lectiu (http://xabiaviva.blogspot.com) o cridant als mòbils (654 30 48 36 / 645 49 85 48).

 

La sortida serà el diumenge, 16 de gener, a les 8.30 hores des de l'aparcament de la vinguda de Palmela i la volta A Xàbia es realitzarà sobre les 18.30 hores.