Xàbia dedicarà un carrer al poeta José Albi

23 dic 2010 El municipi li rendix homenatge a través d'un recital poètic musical

Xàbia dedicarà un carrer al poeta José Albi. Així ho va anunciar l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, durant l'homenatge que el municipi li va rendir divendres passat a la persona i a la figura del poeta. L'acte, organitzat per l'Ajuntament i la Fundació Cirne, va omplir al complet l'aforament del saló d'actes de la Casa de Cultura amb la presència de familiars i nombrosos amics.

De forma senzilla però molt entranyable, Xàbia ha volgut així reconéixer i rendir tribut a un dels referents de la poesia valenciana. Encara que nascut a València, Pepe Albi, com així més se li coneixia, estava molt vinculat al poble de Xàbia, on ha passat gran part de la seua vida fins als seus últims dies. Se sentia xabiero i bona prova és el poemari que, baix el títol Jávea o el gozo, dedica Albi al poble que ara li rendix un sentit i merescut homenatge.

Tal com van destacar l'alcalde, Eduardo Monfort, i la regidora de Cultura, Francesca Gil, és “de justícia reconéixer i recordar a Pepe Albi, la figura i obres del qual són imprescindibles per a entendre la literatura valenciana en els temps de la postguerra, i especialment, per mantindre molt viva la memòria d'este il·lustre xabiero”.

Precisament, amb l'objectiu que el poeta perdure en la memòria col·lectiva de Xàbia, la regidoria de Cultura, ha proposat assignar amb el nom de José Albi un carrer de la ciutat. La proposta, recolzada de forma unànime per la comissió informativa de Cultura, serà ratificada pel ple de la corporació en la sessió ordinària d'esta vesprada. La via és la que discorre des de l'avinguda de Palmela fins al carrer Garcilaso de la Vega.

Durant l'acte homenatge, les intervencions d'Antoni Espinós, Paco Reus, Fernando Albi, un dels fills de l'autor, i Francesca Gil, van servir per a enaltir i descobrir un poc més sobre la trajectòria i la personalitat d'este poeta, l'obra del qual ha sigut distingida per un bon nombre de guardons literaris amb títols com 'El silencio de Dios', 'Odisea 77' o 'Vida de un hombre'.

Els seus poemes han sigut traduïts en diversos idiomes i entre la seua extensa trajectòria literària també destaquen les recopilacions que va realitzar junt amb l'escriptor Joan Fuster com ‘Antología del surrealismo español, ‘Antología de la poesía de Ángel Crespo' i ‘Antología de Paul Eluard'.

Després del discurs de l'alcalde, l'acte va concloure amb una magnífica actuació poéticomusical oferida pel grup "Amb un parell de sabates" en què diversos poemes de José Albi van recobrar vida amb les veus de Marta Espinós i Vicent Botella, i amb la música de Silvia Ferrer, a la flauta, Tere Erades, a la guitarra i Héctor Peris, a la percussió.