Gran èxit de les jornades sobre l'educació en la família

21 dic 2010 La infància, l'adolescència, les noves situacions i altres aspectes importants de l'àmbit familiar són els temes que s'han analitzat

Molt positiu. És el balanç que fa el departament de Serveis Socials de les Jornades sobre l'educació en la família celebrades a Xàbia. Una iniciativa pionera en el municipi en la qual han participat centenars de veïns i que ha assolit implicar a pares, mares, xiquets, adolescents i a la població en general.

Aquestes jornades, organitzades per la regidoria de Serveis Socials, dirigida per Juan Moragues, han servit per a abordar qüestions que afecten a l'àmbit familiar i que poden presentar dificultats a l'hora d'afrontar els reptes que comporten. La separació dels pares, les noves formes de família, la importància de l'educació en la infància, les particularitats de l'adolescència d'avui dia o com afrontar la mort són els principals temes analitzats a través de tallers i un cicle de conferències impartides per professionals amb una formació i autoritat intel·lectual reconeguda tant en l'àmbit dels serveis socials com en l'educatiu i sanitari.

La comunitat educativa també s'ha implicat molt en aquest programa que ha inclòs tallers sobre la separació i sobre els ritus funeraris que se segueixen en les diferents cultures. Temes tractats amb els escolars de forma educativa, lúdica i amb tota naturalitat aportant-los una experiència enriquidora sobre aspectes de la vida que no es poden obviar, com és la pèrdua d'un ésser benvolgut.

Per als més menuts, es va dirigir una jornada lúdica amb jocs cooperatius, manualitats i un parc infantil en el qual els xiquets van gaudir amb els seus progenitors de diferents activitats d'oci i que va ser molt interessant per a la convivència real entre pares i fills.

Els adolescents també han tingut molt protagonisme en un taller que va abordar l'adolescència des de la visió en positiu del bon tracte, aprofundint sobre el tipus de comunicació que s'establix en parella o sobre els sentiments que poden sorgir (com són la gelosia, les ràbies o els disgustos), entre uns altres.

A més, els joves han pogut gaudir d'una jornada de cultura urbana en la qual a través de l'art del graffiti i d'estils musicals com el break o el hip-hop han pogut manifestar les seves inquietuds. Aquesta iniciativa es va convertir en un exemple de convivència ja que van participar nombrosos joves de cultures molt diverses.

Aquestes jornades, segons ha explicat el regidor, “formen part de l'aposta del departament per aquelles iniciatives de caràcter comunitari, educatiu, i que serveixen a la reflexió i a l'anàlisi crítica de la realitat anant molt més allà de la funció *asistencialista dels serveis socials”. No en va, ha desenvolupat durant aquest any múltiples projectes socials dirigits a diferents col·lectius de la població i per als quals l'Ajuntament de Xàbia ha destinat una inversió de més de 300.000 euros a càrrec del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local.