La nova xarxa de carril bici es presenta en el fòrum de l'Agenda 21

15 dic 2010 La regidora de Participació Ciutadana es reuneix amb els veïns de La Raval de la Mar per a estudiar conjuntament possibles modificacions i suggeriments al projecte

Promoure la mobilitat sostenible i procurar la connexió entre els nuclis urbans. Són els principals objectius pels quals l'Ajuntament de Xàbia està creant una xarxa de carril bici que connectarà el Centre Històric, Duanes de la Mar i la platja de L’Arenal. El projecte es va presentar ahir en el fòrum de l'Agenda 21 Local per part de l'equip redactor i va contar amb la intervenció de la regidora de Participació Ciutadana, Pepa Chorro, i l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort.

Aquest projecte suposa fer realitat altra de les propostes ciutadanes que es recullen en el Pla d'Acció Local i que s'emmarca en l'aposta de l'equip de govern de fomentar l'ús de mitjans de transport més sostenibles amb el medi ambient.

En aquest sentit, com ha reiterat el primer edil, la intenció és “millorar l'accessibilitat i la mobilitat dotant al municipi d'un traçat ciclista ben estructurat pel qual poder desplaçar-se amb major seguretat”, ha destacat Monfort.

Fins a fa ben poc, només es disposava d'un tram en la Via Augusta però sense connexió alguna. Així, amb aquesta obra, la població disposarà d'un total de 8 quilòmetres de traçat interconnectat que a més enllaçarà la zona de l'IES Número 1 amb el centre urbà.

Des de la zona de l'Arenal cap al Port hi ha diversos itineraris, com el definit junt al Canal de la Fontana que es dirigeix cap a la Via Augusta o per la mateixa línia de costa, pel Primer Muntanyar, on l'ajuntament ha aprofitat l'obra per a escometre una millora. La vorera s'ha reparat i ampliat per a incloure el carril bici, augmentant així la seguretat dels vianants i ciclistes. En aquest tram, es mantindran els dos sentits de circulació i es vetllarà perquè els vehicles no aparquen sobre les voreres.

El barri mariner de Duanes de la Mar connectarà al seu torn amb el Centre Històric per un nou circuit que discorre junt a la llera del riu Gorgos en direcció a la carretera del Plà fins a enllaçar amb l'avinguda Amanecer o bé, des de l'avinguda del Port cap a les avingudes Juan Carlos I i Alacant.

Per a aquest tram, que va des de l'encreuament amb la carretera del Plà fins a l'avinguda d’Alacant està prevista la creació d'un ciclocarrer que suposa condicionar la via per a fer compatible la circulació de vehicles de motor i de bicicletes habilitant per a això un únic sentit de circulació on els cotxes podran circular en direcció del Port al Centre Històric. En el marge dret de la calçada, en sentit ascendent, es projectarà el carril bici i en l'esquerre es condicionaran les places d'aparcament.

D'aquesta forma, es pretén regularitzar l'estacionament, i millorar l'accessibilitat i la seguretat dels vianants evitant que els cotxes segisquen envaint les voreres. A aquesta proposta inicial, analitzada durant la sessió del fòrum, els assistents van comentar la possibilitat que es puga estacionar en ambdós costats de la calçada. Proposta que està sent estudiada per part de l'Ajuntament amb el tècnic redactor del projecte.

Avui mateix, la regidora de Participació Ciutadana, Pepa Chorro, s'ha reunit amb els veïns de la zona, constituïts en l'Associació de La Raval de la Mar, en la línia de converses que s'ha obert amb la intenció d'analitzar conjuntament possibles modificacions i nous suggeriments al projecte.

Una altra de les vies que viurà una millora és el final de la carretera del Plà, el tram que enllaça amb les avingudes Juan Carlos I i del Port. En aquest punt, haurà un carril per al trànsit rodat i altre per a les bicicletes. Per a augmentar la seguretat de ciclistes i vianants es farà el segregat amb vorada, el mateix sistema que s'ha emprat en un tram de l'avinguda Amanecer.

Depenent de les característiques de cadascuna de les vies, s'ha projectat la xarxa que inclou també la col·locació d'aparcabicicletes

 

PROJECTE CARRIL BICI: CENTRE HISTORIC-DUANES DE LA MAR-ARENAL.