El Tapis cultiva els seus propis aliments en un dels horts urbans de Xàbia

10 dic 2010 Els alumnes han experimentat una millora amb el taller de musicoteràpia, la natació i moltes altres activitats que es realitzen en aquest taller ocupacional per a malalts mentals

Esforç de recuperació. És el que demostren en el seu dia a dia els usuaris del Tapis de Xàbia i és el que ha quedat molt palès en la trobada de familiars i usuaris d'aquest taller ocupacional per a malalts mentals, celebrat avui en l'Hotel Marriot.

Durant la jornada, que ha contat amb la participació de l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, i diversos regidors de la corporació, s'ha fet un repàs de tots els projectes en els quals participen els alumnes del taller i que estan resultant molt positius.

Entre les novetats que s'han incorporat aquest any al programa de rehabilitació psicosocial destaquen el taller de musicoteràpia i la creació d'un hort urbà en una de les parcel·les cedides temporalment per l'Ajuntament de Xàbia per a oferir als ciutadans una alternativa d'oci saludable.

A més de fomentar la convivència i aprendre a conrear els seus propis aliments, aquesta experiència ha estat per als usuaris del Tapis molt enriquidora i positiva. Així ho han expressat en el diari del “nostre jardí comestible” en el qual els propis participants han relatat les seves experiències i tot el que els ha aportat el contacte directe amb la naturalesa. Cati, Pere, Rafa, Rosana, Pilar, Tere i José Javier expliquen en els seus relats que l'hort els ha permès relaxar-se i que els és “molt gratificant veure com creixen les plantes i van donant fruit “.

Per altra banda, l'ús terapèutic de la música ha generat en els usuaris del taller de musicoteràpia, promogut pel departament de Serveis Socials de Xàbia, una motivació addicional havent assolit, entre altres objectius, millorar la comunicació, desenvolupar la creativitat i altres habilitats socials, i potenciar la seva autoestima.

Aquest projecte, més el servei de perruquería i podologia emmarcat en el programa de suport psicosocial de malalts mentals, forma part de l'acció social i assistencial que està portant a terme l'ajuntament amb del Fons Estatal d'Ocupació i Sotenibilidad. Una altra de les activitats desenvolupades en aquesta edició és el taller de natació en el qual, gràcies a l'ajuda de Sonia Dits i Creu Roja, els participants han pogut millorar la seva condició física a través de la natació.

També, el Tapis manté en la seva programació tallers com el de cuina, el de respiració, gimnàstica, el de restauració de mobles i el plàstica, els treballs de la qual seran presentats en una mostra que serà inaugurada el 23 de desembre, a les 20 hores, en la sala de Tintorera. L'exposició recull les pintures realitzades sobre tela pels alumnes del Tapis.

Durant la trobada, que ha reunit a unes 70 persones, l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, ha destacat la important labor que desenvolupa aquest col·lectiu i la importància d'aquestes iniciatives “pensades per a potenciar la rehabilitació de les persones que sofrixen alguna malaltia mental, promoure la seva inserció i el seu nivell d'autonomia”, ha subratllat Monfort, qui junt amb Maite Parrón, treballadora social de l'ajuntament, s'han encarregat de donar per inaugurada la jornada.

També han participat en la trobada del Tapis, que té com monitora a Alicia Ripoll, les musicoterapeutes Ana Alegre, Isabel Bellverd i Mariselva Lodeiro, Margarita Cubells, responsable del taller de restauració, i s'ha presentat també el projecte de l'hort desenvolupat pels usuaris del Centre de Rehabilitació per a la Inserció Social (CRIS) de Benidorm.