La Biblioteca de Xàbia complix 25 anys

29 nov 2010 La Biblioteca ha anat adaptant-se a les necessitats de la població i ha augmentat considerablement els serveis i el seu fons bibliogràfic

Envoltada de llibres, fomentant la lectura, i compartint històries i molta cultura. La Biblioteca Pública Municipal de Xàbia complix els seus 25 anys i per a celebrar-lo, ha preparat un calendari replet d'actes que es perllongarà fins al mes de maig del pròxim any. Dates per les quals, fa una quart de segle, es van inaugurar unes dependències que s'han convertit en lloc de referència per als xabieros i xabieres.

L'acte que va obrir la celebració d'aquesta efemèride va tenir lloc el dijous passat amb una conferència en la qual Francesc Reus, Juan Bautista Codina i Toni Espinós van oferir les seves experiències personals i la seva visió sobre “el llibre i la lectura”. Prèviament, es va inaugurar amb la presència de l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, la regidora de Cultura, Francesca Gil, i qui ostentava l'ajuntament en els inicis de la Biblioteca, Enrique Bas, l'exposició “Els primers llibres de la Biblioteca”. Una mostra que romandrà oberta durant tot el mes de desembre i que, com el seu nom indica, recull les primeres publicacions i documents del seu fons bibliogràfic.

Durant la inauguració, es va fer un repàs de com va començar a gestar-se i com ha evolucionat una biblioteca que “hem aconseguit entre tota la població i amb l'ajuda de representants polítics i moltes persones interessades per la cultura i el món dels llibres”, segons va destacar la responsable de Cultura, Francesca Gil. Per la seva banda, Enrique Bas va recordar com “humilment i amb molta il·lusió, un grup de persones va encapçalar la plataforma humana que va dur cap a davant la Biblioteca”.

Mentre, l'alcalde, Eduardo Monfort, va tenir paraules d'agraïment cap a totes aquelles persones que, d'alguna o altra manera, i fins i tot, amb donacions, han contribuït a fer de la Biblioteca “un centre de referència i amb una important labor educativa i de formació humana”. En aquest sentit, Monfort va reiterar la seva aposta per la cultura com “font d'enriquiment i una inversió de futur”. Una declaració d'intencions que es materialitzarà, per exemple, en la construcció d'una nova biblioteca per al barri mariner de Duanes de la Mar, el projecte de la qual ja s'ha licitat per part de l'ajuntament xabienc.

25 anys de vida de la Biblioteca

El procés que va culminar amb la creació de la Biblioteca Pública Municipal, inaugurada el 20 de maig de 1986, va ser impulsat per un grup de joves que allà pels anys 70 es van unir amb la intenció d'iniciar un moviment de renovació cultural, en el qual va tenir un paper fonamental l'artista local Juan Bautista Soler Blasco. També, cap recordar importants donacions com la de Jordi Ferrero, Herbeert Keller, Manuel Bas Carbonell, Juan Bautista Codina Bas o les de Lemmer i Boris Oudemans.

Des dels seus inicis, els fons de la Biblioteca han anat experimentant un considerable augment, passant de 5.000 a més de 44.000 volums. Un increment que s'ha notat també en el nombre d'usuaris que ha superat els 21.000 i en el de socis que ha arribat als 5.000.

Durant els seus 25 anys d'història, el centre s'ha anat adaptant a les necessitats de la població oferint cada vegada més serveis i dotant-se dels avanços tecnològics. En l'actualitat conta amb videoteca, fonoteca, del servei informatiu de premsa local, de sala d'estudis, espais per a la lectura, sala infantil on cada setmana es realitzen activitats d'animació lectora i una sala d'usos múltiples, on s'imparteixen classes de castellà per a estrangers, informàtica i cursos de la Uned Sènior. A més, disposa d'una secció internacional, gestionada per voluntaris de diferents nacionalitats, amb exemplars en idiomes com anglès, francès, alemany i holandès.

De la seva activitat destaca la important tasca d'animació lectora així com les conferències, presentacions de llibres, exposicions, recitals poètics que s'organitzen des de la Biblioteca, conjuntament amb altres col·lectius i regidories com la d'Educació.