Escolars de Xàbia descobrixen la riquesa mediambiental del parc Natural del Montgó

25 nov 2010 -

L'Ajuntament de Xàbia, a través de l'Aula de la Natura del Portitxol, impartix una unitat d'educació ambiental en la Plana de Sant Jeroni en la que participen al voltant de 250 alumnes de quint de Primària. Esta activitat forma part de la labor formativa i de conscienciació que desenrotlla el departament de Medi Ambient.

L'objectiu és, segons ha explicat la regidora responsable de l'àrea, Doris Courcelles, que els xiquets “aprenguen a valorar i preservar el medi ambient des de l'educació i la conscienciació”.

A través d'este programa, els xavals coneixen les característiques i peculiaritats més importants del parc Natural del Montgó. Un bell i ric paratge natural on confluïxen una gran varietat de factors com el grau d'il·luminació, d'humitat o la influència del mar, que fan que en un espai relativament reduït existisquen ambients amb característiques molt distintes, condicionant així la fauna i, especialment, la flora que els ocupa.

Els escolars també tenen l'oportunitat d'estudiar la vegetació característica de la zona, composta per pi, coscoll, llentiscle, margalló, aladierno, bruc i plantes aromàtiques com el romer i el timó. Una part important del taller se centra en l'estudi dels incendis forestals i les seues conseqüències, aconseguint així que els xiquets coneguen l'impacte del foc i el procés de regeneració natural de la muntanya.

Per a això, visiten una zona cremada setze anys enrere i comparen la seua evolució respecte a una altra que no ha patit cap incendi. L'objectiu és donar a conéixer els jóvens les diferents estratègies que adopten les plantes enfront del foc, des de la rebrotació que presenten espècies com el llentiscle o el coscoll fins a la dispersió de llavors ignífugues com en el cas del pi i les estepes.