Xàbia aborda les solucions per a l'eficiència energètica en la llar

26 oct 2010 -

Una mostra va abordar el dissabte a Xàbia les solucions per a fer de la nostra llar un espai més sostenible i confortable. És el que, amb línies generals, va aportar la Jornada d'eficiència energètica en la llar. Una iniciativa pionera en el municipi impulsada pel grup de medi ambient de l'Agenda 21 Local i l'associació Puxs, i organitzada per les regidories de Participació Ciutadana i Medi Ambient.

Un dia dedicat a la sostenibilitat en què experts i empreses de l'àmbit de les energies renovables van oferir les claus per a fer un millor aprofitament dels recursos energètics a través d'interessants ponències i l'exhibició dels sistemes més innovadors que permeten l'estalvi d'energia.

La jornada, celebrada en el Conservatori de Música, va arrancar sobre les deu del matí amb l'acte d'obertura a càrrec de l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, qui veu en el desenrotllament sostenible “la màxima d'una societat que pretenga ser avançada i que mira al medi ambient com la seua principal riquesa”. El primer edil va donar les gràcies a tots els participants en esta jornada i especialment, a les entitats col·laboradores com PUXS (Per una Xàbia Sostenible) i Xàbiaidea, que, "des de la societat civil, lluiten per una Xàbia sostenible i ens servixen als responsables públics d'espenta per a aconseguir l'equilibri entre el desenvolupament sostenible, el creixement i la defensa del nostre territori”, va destacar Monfort.

Paraules en què va coincidir la regidora de Participació Ciutadana, Pepa Chorro, qui va actuar de moderadora d'una jornada qualificada de “molt productiva i positiva” tant per l'organització com per part dels participants, que ja pensen a repetir esta reeixida iniciativa formativa i lúdica.

Les xarrades informatives van ser a càrrec d'especialistes que van abordar aspectes com el repte energètic per a una llar sostenible, la certificació energètica en l'edificació, la rehabilitació sostenible d'edificis, la gestió energètica i casos reals d'aprofitament de l'energia solar. A la vesprada, va tindre lloc la taula redona moderada per la regidora de Medi Ambient, Doris Courcelles, per a acabar amb la intervenció d'un dels membres de l'associació Puxs, que va resumir les idees principals de la jornada en forma de decàleg.

Simultàniament, les empreses participants tenien en la plaça del conservatori una mostra amb vos sistemes més nous que permeten l'estalvi energètic. Des de Segways i vehicles elèctrics fins a carports que dupliquen funció amb panells solars i molins eòlics o un sistema que servix per a generar electricitat i al mateix temps aigua calenta i calefacció. També el sistema de tubs de buit per a aprofitar l'energia solar tèrmica o les calderes que empren “pellets” (xicotets cilindres de serradura comprimida) així com uns motles prefabricats en què s'injecta formigó per a construir vivendes.

Les firmes que van participar en la jornada són: Magic Way, Silvasol, Aguilar Pons i Pit Sukup, Hermanos Cruañes, Stryrostone, Foltovoltaica Europa, Caldesa Star i Seneria.