Xàbia ret homenatge en el 9 d’Octubre a l'AECC i a Antoni Espinós

11 oct 2010 Amb este acte, “a més de rememorar les nostres arrels històriques, el poble de Xàbia ret homenatge i un reconeixement públic a persones o institucions, que d'una o altra manera, fan poble”, va dir l'alcalde durant el discurs institucional

Xàbia va celebrar el dissabte l'acte institucional de lliurament dels Premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia  en reconeixement a aquelles persones o institucions que s'han distingit en la defensa dels valors cívics i per la seva tasca solidària. Guardons que en aquesta edició han recaigut en el bibliòfil i estudiós de la història local, Antoni Espinós, i en la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), l'agrupació local de la qual està dirigida per Catalina Quero.

La cerimònia, celebrada en el saló de plens de l'Ajuntament, va arrencar a les 12 hores amb l'actuació d'un trio de corda i la introducció de l'encarregada de conduir l'acte, la reina de Fogueres de Sant Joan, María Buigues.

Premi a la Solidaritat

El tresorer de la junta provincial d'Alacant de l'AECC, Pablo Segarra, va serv  l'encarregat d'explicar les àrees en les quals treballa aquesta entitat social sense ànim de lucre, declarada d'utilitat pública i que té com única fi la lluita contra el càncer. De les 55 juntes locals que hi ha en la província alacantina, està la de Xàbia que va rebre el premi a la solidaritat en mans de la seva presidenta, Catalina Quero, qui “ha representat de manera exemplar el col·lectiu durant més de deu anys i que, la seva lluita incansable per allò que considera just i bo per a Xàbia, i el seu gran cor l'han fet mereixedora de tal guardó”.

De fet, la seva qualitat com persona va ser corroborada per l'emotiu testimoniatge d'Encarna Fernández, afectada de càncer de mama. Al dur trago de la malaltia se li van sumar “unes difícils circumstàncies personals que ha assolit superar gràcies al seu optimisme, l'ajuda dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Xàbia i, sobretot, al suport de Catalina, qui ha estat per a ella “una segona mare” per les seves atencions.

Calalina Quero, visiblement emocionada, va recollir el guardó agraint al consistori i a totes les persones i entitats que ajuden al col·lectiu en la lluita contra una malaltia “que no respecta noms, cultures ni edats”.

Premi als Valors Cívics

En l'apartat als Valors Cívics, Xàbia ha distingit aquest any a Antoni Espinós. Andreu Ros, professor i director de l'IES Antoni Llidó, va ser qui es va encarregar d'il·lustrar la vida, la personalitat i la trajectòria d'aquest bibliòfil, investigador i recopilador de la història de Xàbia. L'Ajuntament ha volgut així reconèixer públicament “la seva dedicació ininterrompuda a l'activisme sociocultural i, especialment, a la investigació de la cultura i la història d'aquest poble, que, amb la seva intensa activitat i el seu compromís permanent ha deixat petjada en les diferents generacions de xabiencs, sent impulsor de projectes imprescindibles en el seu moment i que han marcat l'esdevenir del teixit sociocultural actual de Xàbia”.

Encara que Antoni Espinós va rebutjar rebre el guardó per considerar que era “massa grós per a mèrits tan prims” va destacar que ho acceptava amb honor i satisfacció però ho deixava a la custòdia de l'Ajuntament per a compartir-lo “amb totes aquelles persones que han treballat i treballen en silenci per Xàbia, que lluiten per no perdre la identitat i que creuen en la cultura com el millor crèdit d'un poble per a afrontar el futur”.

Decisió que va acceptar en nom del poble de Xàbia i de tota la Corporació l'alcalde, Eduardo Monfort, qui va tancar l'acte amb un discurs institucional per a “rememorar l'efemèride històrica que ens ha marcat com poble”. El primer edil va fer referència a la Xàbia que, “amb l'esforç de molts homes i dones s'ha anat llaurant un futur esplendorós i que actualment, lluita per mantenir i incrementar el prestigi que ha aconseguit al llarg de molts anys”. L'alcalde va continuar dient: “el que va començar a gestar-se amb Jaume I en el nostre territori, tenim l'obligació de cuidar-lo, preservar-lo i lluitar per aconseguir un marc adequat de consciència de treball i de vida”.

Monfort va tancar la seva intervenció ressaltant que en el 9 d’Octubre, “a més de rememorar les nostres arrels històriques, el poble de Xàbia ret homenatge i un reconeixement públic a persones o institucions, que d'una o altra manera, fan poble”.

De l'AECC va dir que "és un organisme fonamental en la lluita contra el càncer que ajuda i assessora als afectats per aquesta malaltia". I respecte a la distinció a Antoni Espinós, va destacar que era “ben merescuda” perquè “és una persona que ha marcat significativament una etapa fonamental a Xàbia”.