Xàbia Viva consolida la volta del molí

29 sep 2010 - L'associació organitzarà durant el mes d'octubre una trobada per a explicar a tots els xabieros el projecte realitzat

Els voluntaris de Xàbia Viva conclouran, si les condicions climàtiques ho permeten, la consolidació urgent del molí numere 8 dels Planes de Xàbia, en uns treballs que han evitat la desaparició d'un dels dos molins de titularitat municipal que hi ha en eixa zona.

Els treballs durant el passat cap de setmana s'han centrat a traure el nivell del pis per a rematar en el pis la volta del molí i deixar-la completament abraçada i protegida enfront de l'erosió.

Així mateix, s'ha reforçat l'encofrat i s'ha reconstruït part del mur de càrrega de l'extrados.

D'esta manera mentres una part dels voluntaris se centrava en el mur interior, la resta es van dedicar a les tasques de contingència i subministrament continuat de materials. En concret la preparació de l'argamassa es que està utilitzant per al mur així com la busca de noves pedres per la contornada.

D'altra banda, els voluntaris han continuat amb les diverses tasques previstes o buidatge de diverses zones de farcit no cohesiu o arenizado, i han retirat la capa vegetal present en alguns punts del molí.

El president de Xàbia Viva, Paco Cholbi, ha explicat que l'associació està pensant com celebrar el final dels treballs de consolidació, que podrien passar per organitzar una trobada in situ i una exposició fotogràfica on es puga veure l'evolució del treball realitzat pels voluntaris, i que servisca “com un homenatge a tots ells”.

Cholbi ha recordat que l'entitat està oberta que qualsevol persona que li agrade la cultura i vullga aportar el seu granit d'arena puga col·laborar en els treballs de consolidació, i per a fer-ho ha de posar-se en contacte amb nosaltres en el nostre correu electrònic: xabiaviva@gmail.com 


Característiques de la intervenció
En concret els treballs de Xàbia Viva se centraran a reforçar la volta actuant en dos fronts: la restitució de 3 i 4 dovelles desaparegudes de la primera i segona fila, el recreixement de la fàbrica de maçoneria en l'extradós de la volta.

Així mateix, els clavills se cegaren o rejuntaren per mitjà de morter mixt de calç, ciment blanc i arena de Chinchilla, en la proporció 1:1:6 a trams verticals al voltant dels 50 cm al mateix temps que s'omplin els clavills amb un morter fluid sense retraccions, de tipus industrial o de mescla de morter semblant a la rejuntada amb additiu expansiu.

Cal recordar que la intervenció ha sigut realitzada amb el sacrifici i esforç de nombrosos voluntaris i el suport de l'Ajuntament de Xàbia, que ha proporcionat tot el material necessari per a la consolidació.

NOTA DE PREMSA APORTADA PER XÀBIA VIVA