Un taller de musicoteràpia està millorant a Xàbia la qualitat de vida d'un grup de persones amb necessitats especials

24 sep 2010 És d'un dels projectes socials que el departament de Servicis Socials té en marxa

Està comprovat, la música afavorix el desenrotllament integral de l'individu i el seu ús terapèutic aporta múltiples beneficis. La musicoteràpia és la nova disciplina que el departament de Serveis Socials de Xàbia, dirigit per Juan Moragues, està desenvolupant amb resultats “molt positius” entre els usuaris i que s'emmarca dins de l'actuació social, educativa i assistencial que està duent a terme l'Ajuntament a través del Fons Estatal d'Ocupació i Sostenibilitat.

La musicoteràpia és la utilització de la música per un especialista qualificat amb un o més pacients en un procés per a facilitar i promoure aspectes com la comunicació, l'aprenentatge, la motricitat, l'expressió i altres rellevants objectius terapèutics a fi de satisfer les sues necessitats físiques, emocionals, mentals, socials i cognitives.

A Xàbia, l'ús de la música “ha generat en els usuaris una motivació addicional als seus anteriors tractaments havent aconseguit, entre altres objectius, millorar la comunicació, desenrotllar la creativitat i altres habilitats socials, i potenciar la seua autoestima”, segons apunten des de l'equip que formen les musicoterapeutes María Selva, Isabel Bellver i Ana Alegre.

Els participants i els seus familiars han pogut comprovar el poder de la música i han deixat constància de la seua satisfacció amb este projecte que es desenrotlla tant en sessions individuals com grupals des d'abril i que es prolongarà fins al mes de desembre. L'experiència està sent “tan emocionant i positiva” que resulta complicat per a estes professionals “descriure en paraules la vivència humana, i la infinitat d'emocions i sentiments que està suposant este projecte en les seues vides i en la dels què participen”, segons han destacat.

I és que l'objectiu d'este, igual que el dels altres projectes socials posats en marxa pels Serveis Socials, és “millorar la qualitat de vida dels veïns amb unes determinades necessitats”, segons ha explicat el seu regidor responsable, Juan Moragues.

El suport psicosocial a malalts mentals, un servici integral dirigit a persones dependents i amb mobilitat reduïda, la dinamització social de la infància per mitjà dels recursos d'oci i culturals o procurar la reinserció social de l'immigrant i de col·lectius en risc d'exclusió social és l'objecte d'alguns dels altres projectes desenrotllats pel departament. També, hi ha tallers de suport a les actuacions educatives i socials amb els adolescents, de formació de temes relacionats amb la infància, l'adolescència i la família, i un altre que busca fomentar habilitats socials per a superar situacions post-traumàtiques derivades de la violència de gènere.