L'ocupació turística es manté a Xàbia i arriba al seu màxim a l'agost amb una mitjana del 88%

28 sep 2010 - La Fórmula d'Estimació Turística xifra en més de 38.000 el nombre de visitants experimentant un lleuger ascens respecte a l'any passat - Més de 1.000 persones han gaudit de la variada oferta del departament de Turisme

L'ocupació turística registrada a Xàbia durant aquest estiu ha arribat a, en línies generals, valors molt similars als de l'any passat sent en el mes d'agost quan ha aconseguit el seu màxim amb una mitjana del 88%. S'ha observat també que segueix en augment el mercat francès i una certa desestacionalització ja que durant la primera quinzena de setembre el municipi ha registrat valors superiors als del mateix període del 2009, segons les dades recaptades pel departament de Turisme, dirigit per Juan Moragues.

De les 1.017 places disponibles en els establiments hotelers es va registrar un 75% d'ocupació al juliol i a l'agost ha ascendit al 88%. Mentre, en càmpings el percentatge, encara que ha descendit en el mes de juliol amb un 56%, l'ocupació a l'agost s'ha recuperat augmentat en un punt respecte a l'any passat i arribant a una mitjana del 82%. Quant als lloguers turístics reglats, l'ocupació va passar del 80% al juliol al 95% a l'agost.

Pel que fa al nombre de pernoctacions, el regidor ha explicat que s'ha notat un lleuger ascens respecte a l'estiu passat. Durant els mesos de juliol i agost, s'estima que Xàbia ha rebut la visita de prop de 71.000 turistes que pernoctaren en el municipi. Es tracta d'una xifra coneguda a través de la Fórmula d'Estimació Turística, una eina que permet fer una estimació aproximada de l'ocupació mitjançant càlculs matemàtics basats en variables com el consum d'aigua, la quantitat de residus sòlids recollits i altres paràmetres.

Gran èxit de participació en les activitas organitzades pel departament

També, amb l'interès posat sempre a proporcionar una oferta turística variada, diversificada i diferenciada, la regidoria de Turisme ha desenvolupat durant la campanya estiuenca una “intensa i completa programació que ha resultat tot un èxit”, segons ha assenyalat Moragues. A les consolidades i emblemàtiques rutes de senderisme per la Xarxa d'Espais Naturals de Xàbia, aquest any s'ha continuat amb les exitoses rutes teatralizadas i s'ha reprès, després de diversos anys, les vistes guiades en diversos idiomes pel Centre Històric.

En les rutes pels espais naturals han estat un total de 320 persones les quals han participat en les 13 sortides organitzades durant els mesos de juliol, agost i la primera quinzena de setembre. Una xifra que posa de manifest una vegada més “l'interès que desperta aquest tipus d'activitats en els visitants que, a més de la platja, volen gaudir de la riquesa natural de Xàbia”, ha destacat el regidor.

Respecte a les rutes teatralitzades s'ha comptabilitzat un total de 440 participants arribant a l'aforament màxim en les 11 rutes celebrades. I 420 és el nombre d'usuaris que han registrat les 14 visites guiades en fins a tres idiomes diferents pel Centre Històric. Aquesta oferta respon a la intenció de la regidoria de "contribuir a la revitalització i dinamització del Centre Històric de Xàbia i oferir una alternativa al turisme de sol i platja, també important per al municipi”, ha afegit Moragues.

Estadístiques del servei d'informació turística

Per altra banda, les tres oficines de turisme de Xàbia han funcionat a ple rendiment. A juliol van passar 4.868 grups de visitants (unes 12.170 persones), en la seva majoria famílies i parelles realitzant un total de 7.825 consultes, en la seva majoria, un 65%, de procedència internacional. A l'agost, la xifra de grups de visitants ha estat de 6.973, representant un total de 17.432 usuaris i comptabilitzant 10.602 consultes. El percentatge de procedència nacional ha crescut respecte al mes anterior ascendint fins a un 44% i disminuint el percentatge de procedència internacional a un 55%.

Pel que fa al turisme nacional, els valencians se situen novament al capdavant dels turistes que acull la vila amb un 37%; els segueixen de molt de prop els de Madrid amb un 34%, el País Basc i Catalunya amb un percentatge bastant menor (2%).

Quant al turisme internacional, segueix observant-se un descens del mercat britànic enfront d'un augment del francès, que ha predominat amb diferència per sobre dels altres països emissors durant juliol i agost, i observant-se una certa desestacionalització en aquest ja que ha allargat la seva estada durant el mes de setembre. Encara així, l'anglès ha arribat al 45% i el francès al 37% posicionant-se aquests dos mercats com els principals emissors de turistes en la temporada turística. Li segueixen des de lluny, el mercat alemany (7%) i l'holandès (2%).

Les demandes més usuals en les oficines de turisme s'han centrat en consultes sobre informació local general, transports, activitats culturals, festives i d'oci, i demandes d'activitats a l'aire lliure com passeig i rutes de senderisme.