Xàbia, implicada en la promoció de la salut

22 sep 2010 El municipi acull fins al divendres la primera Trobada per a la Salut que inclou a més de carpes informatives, actuacions i interessants xerrades impartides per professionals

El que va néixer com una il·lusió s'ha convertit en una autèntica aposta per a la promoció de la salut. És el que caracteritza a la primera Trobada per a la Salut que se celebra a Xàbia fins a divendres que ve. Es tracta d'una trobada organitzada per l'Assemblea Local de Creu Roja amb l'estreta col·laboració de l'Ajuntament de Xàbia, al que s'han adherit nombroses entitats i col·lectius socials amb un mateix objectiu, la salut.

La Trobada, que té com emplaçament la plaça del nou Conservatori de Música, ha arrencat avui de manera oficial amb l'acte d'inauguració que ha estat presidit per l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, el director general de Salut Pública, Manuel Escolano, el president provincial de Creu Roja, Emilio Bascuñana, i la presidenta de l'Assemblea Local de Creu Roja Xàbia, Toñi Sebastiá, A més, ha assistit una àmplia representació de regidors de la corporació, autoritats i col·lectius socials del municipi, i representants d'altres poblacions com Gata i de diferents institucions sanitàries.

Per a la presidenta de Creu Roja a Xàbia, Toñi Sebastiá, aquesta primera trobada dedicada a la salut constituïx “una de les iniciatives organitzades per l'ONG de les quals se sent més orgullosa i, sobretot, constituïx un somni fet realitat”. Fent-se eco de les paraules de la regidora de Sanitat, ha dit que Creu Roja és “com un mag que treballa per la societat i en aquest cas en concret, per la salut dels joves i de la població en general”, ha destacat Sebastiá.

En la mateixa línia, el seu company, el president provincial de Creu Roja, Emilio Bascuñana, ha assenyalat que aquestes jornades constituïxen “una oportunitat per a intentar donar aquest pas més no només en la promoció d'hàbits saludables sinó a més per a potenciar la figura del que denominen com ciutadans responsables en tots els sentits”, ha apuntat Bascuñana.

En aquest sentit, el director general de Salut Pública, Manuel Escolano, ha destacat que “el gran repte és el de la promoció de la salut afavorint l'entorn i les condicions adequades perquè els propis ciutadans s'impliquen i siguen responsables amb la seva salut”.

Per la seva banda, l'alcalde, Eduardo Monfort, ha tancat el torn d'intervencions destacant el paper fonamental de Toñi Sebastiá i la regidora de Sanitat, Josepa Chorro, perquè “entre tots, associacions, entitats i altres, hajam pogut fer realitat aquesta trobada que busca un benefici molt important que en ocasions no el valorem prou, la salut”. Així que, “promocionar la salut és una tasca molt important que ens concerneix a tots i que les institucions hem de donar suport”, ha subratllat Monfort.

La trobada s'articula en cinc grans temàtiques: el temps lliure i d'oci, la prevenció de conductes addictives, la sexualitat, l'alimentació i higiene bucal i la prevenció d'accidents de trànsit.

Els matins de la trobada estan dirigits als alumnes de sisè de Primària i quart de l'ESO dels centres educatius de Xàbia que participen visitant els pavellons de la salut i assistint a una xerrada sobre l'assetjament escolar i l'assetjament en la xarxa, impartida per les psicòlogues del Gabinet Psicopedagògic Municipal, CarminaI Izquierdo i Marina Pardo.

I a la vesprada, a partir de les 17.30 hores, la trobada obri les seves portes a la població en general amb un programa que inclou actuacions, un berenar saludable i interessants xerrades en les quals intervindran diferents professionals.

Programa de la Trobada

Avui, dimecres, l'actuació correrà a càrrec dels alumnes de cinquè de Primària del col·legi María Inmaculada que divertiran al públic amb el seu teatre de guinyol: “El juí dels aliments”. Després, l'alimentació es posarà a debat amb la conferència a càrrec de Úrsula Bas, metgessa especialista en dietètica i nutrició, Elia Andreu, veterinària de Salut Pública i Sefa Mulet, psicòloga.

Demà, actuarà el Cor de Jubilats i a continuació, tindrà lloc la xerrada-col·loqui sobre “com cuidar-nos quan som majors” amb la intervenció de Mari Carmen Estruch, metgessa de família del Centre de Salut i de la residència Hermanos Cholbi de Xàbia, i el coordinador d'Infermeria i les infermeres del Centre de Salut de Xàbia, Jose Vicente Llopis i Isabel Llorca i María Dolores Pérez, respectivament.

I ja el divendres, 24 de setembre, en la xerrada titulada “Tú tries” participaran Salvador Climent, que va quedar paraplègic després d'un accident de trànsit, Carmen Romero, metgessa de la Unitat de Conductes Addictives i Carmen Sánchez, sexòloga del Centre de Salut Clínica. Aquest dia l'actuació correrà a càrrec del grup cultural d'Ondara-Anabel Chulvi.

Les tapes saludables seran oferides pel Rotary Club, el primer dia, per les associacions de jubilats i pensionistes “Amanecer” i de Duanes de la Mar, el segon, i les Mestresses de Xàbia les prepararan per a l'última jornada.