Xàbia s'interessa pel Document Consultiu del futur Pla General

14 sep 2010 - La xerrada informativa forma part de l'acció de l'Ajuntament de donar a conèixer aquesta proposta a la població - L'exposició realitzada per l'equip redactor ja es pot consultar en aquesta web

Prop de 200 veïns es van donar cita ahir en la Casa de Cultura de Xàbia per a participar en la xerrada informativa sobre el Document Consultiu del futur Pla General d'Ordenació Urbana. La convocatòria, emmarcada en una sessió extraordinària del fòrum ciutadà de l'Agenda 21 Local, forma part de l'objectiu i l'acció de l'Ajuntament de Xàbia de divulgar i donar a conèixer a la ciutadania les característiques d'aquesta proposta que constituïx el primer pas del que serà el futur planejament urbanístic del municipi.

Durant la sessió, l'equip redactor del projecte, Idom, va explicar els detalls de tot el procés que ha donat com fruit un document on han quedat reflectides les propostes aportades per arquitectes, constructors, empreses afins, ciutadans en general, tècnics i regidors, i que va rebre el vistiplau del ple en el mes de juliol.

Amb tot, el Document Consultiu constituïx l'inici de l'avaluació ambiental estratègica que permetrà assentar les bases mediambientals del nou planejament, pel que “ens trobem en una fase molt inicial que no entra en els detalls en matèria urbanística”, segons van explicar des de l'equip redactor. Fins a arribar a aquesta proposta, que ara està en mans de la Conselleria de Medi Ambient, organisme que marcarà les directrius a seguir a l'ajuntament, s'ha desenvolupat un llarg procés d'anàlisi i debat a través del Consell Sectorial i després, mitjançant la Comissió de Seguiment del Pla General.

Els objectius d'aquesta proposta passen per integrar la vegetació existent, mantenir el paisatge agrícola tradicional, minimitzar l'impacte dels nous desenvolupaments urbanístics, potenciar les espècies autòctones, revitalitzar el patrimoni rural, afavorir la integració paisatgística i procedir a la recuperació i no ocupació de la xarxa hidrogràfica.

“Alternativa 0”, anàlisi de la situació de partida

L'equip de redactors va explicar que el seu treball va començar fent un estudi detallat del model territorial actual de la localitat per a arribar a definir el que criden com “alternativa 0”, que analitza la situació de partida recollint el grau de desenvolupament del PGOU vigent, (el de l'any 1990), el sistema general de zones verdes i el de dotacions, el consum de sòl artificial per habitant i els aspectes relacionats amb el medi ambient.

Així, pel que fa al grau de desenvolupament que ha experimentat Xàbia respecte al Pla del 90, van explicar que el sòl urbà havia augmentat en un 20% i el no urbanitzable s'havia incrementat per l'aplicació del PORN del Montgó.

Respecte a les zones verdes es detecta que estan inconnexes entre si i envoltades de sòls urbanitzables i del sistema general de dotacions hi ha 360.000 metres quadrats, dels quals el 60% correspon a infraestructures, el 25% a un ús educatiu-cultural, el 14% a l'esportiu i el 1% a l'administratiu-assistencial.

Quant al consum de sòl artificial per habitant, l'estudi conclou que és molt major la proporció en el municipi (un 35%) comparat amb la mitjana en el territori de la Comunitat Valenciana (un 7%). En matèria mediambiental, es fa un complet anàlisi i diagnòstic ambiental sobre aspectes tan diversos que van des de l'anàlisi de la vegetació, dels espais protegits o de la fauna fins a del patrimoni cultural.

“Alternativa 1”, el Document Consultiu

Prenent com punt de partida tota aquesta informació, es plantegen com objectius de la planificació amb “l'alternativa 1” els següents: potenciar la infraestructura verda, millorar i ampliar el ràtio de zones verdes, preveure una ocupació racional del sòl, ampliar i millorar la xarxa estructural municipal i preservar i millorar la qualitat paisatgística.

Potenciar la infraestructura verda es refereix al sistema de corredors que tenen funcions de connexió biològica i territorial que ha de configurar-se com “una malla verda” contínua en el territori i que permetisca la connexió dels entorns urbanitzats amb els espais naturals. El segon objectiu fa referència que l'ocupació racional del sòl té relació directa amb el creixement previst de la població (que estima en 53.000 el nombre d'habitants que tindrà Xàbia en l'any 2030) i que es manifesta en la classificació del propi sòl. Així doncs, mentre en “l'alternativa 0” planteja 7’5 milions de metres quadrats de sòl urbanitzable en la "1" reduïx aquesta xifra a’4 3 milions, dels quals 3’8 milions són residencials, 264 mil d'ús terciari i 172.000 d'ús industrial.

A més, es proposen en el Document Consultiu com objectius preservar la qualitat paisatgística de Xàbia, millorar i ampliar el ràtio de zones verdes i augmentar la superfície de sòl dotacional, passant de 360.000 previstos en el PGOU ’90 als 684.000 metres quadrats en aquesta última alternativa. S'introduïxen 140.000 de sòl dotacional múltiple i augmenta en 20.000 metres quadrats el sòl amb destinació educativa, en vint mil també el de destinació esportiva i en 100 mil el sòl per a infraestructures.

 

 

Després de tota aquesta explicació detallada, es va obrir un torn de preguntes al públic que va estar moderat per la regidora de Participació Ciutadana, Pepa Chorro.

La presentació realitzada ahir per l'equip redactor ja es pot consultar en l'arpartat d'urbanisme, on també està a la disposició dels ciutadans el propi Document Consultiu.