Cent anys del Cor Parroquial de Duanes de la Mar recollits en una mostra

31 ago 2010 L'exposició recull una part important de la memòria gràfica d'aquesta entitat amb una selecció de 400 imatges aproximadament

Moltes són les vivències, anècdotes i emocions que ha viscut el Cor Parroquial Mare de Déu de Loreto al llarg dels seus cent anys de vida. És el que queda patent en l'exposició instal·lada en la Casa del Cable que va ser inaugurada ahir amb la presència de més de 200 persones, moltes vinculades a aquesta entitat molt lligada al barri mariner de Duanes de la Mar de Xàbia. També van assistir l'alcalde de la localitat, Eduardo Monfort, el rector de Nuestra Señora de Loreto, Joaquín Sendra, i els padrins del centenari, Juan Bautista Crespo i Emilia Celda.

La mostra es compon d'unes 400 imatges que repassen de forma gràfica la trajectòria i història d'aquesta gran família per la qual han passat al llarg d'un segle centenars de veïns. També, inclou alguna de les seves pertinences més antigues com alguna de les seves partitures i un harmònium (instrument de vent amb teclat) de més de cent anys.

Aquesta exposició forma part dels actes que se succeïxen durant aquest any per a celebrar el centenari. Una especial celebració a la qual s'han sumat la majoria d'agrupacions musicals del municipi i que conclourà amb un concert que oferirà a la fi d'any el propi Cor Parroquial.

En l'obertura, Batit, -com més se li coneix a Juan Bautista Crespo-, va dir que aquesta exposició “és fruit del treball de moltíssima gent que ha posat ganes i il·lusió perquè els veïns de Xàbia puguen conèixer la història i memòria d'aquesta agrupació”.

Mentre, el rector de l'església de la Mare de Déu de Loreto, Joaquín Sendra, va reiterar el seu agraïment al cor, com grup i com a les persones que ho formen, per “la seva participació i ajuda en les celebracions litúrgiques”. A més, va tenir un record especial cap a la fundació Más Escoto, que allà en les albors del segle XX va contribuir que Duanes de la Mar tinguera la seva Capella fins que en el 1953 s'instaura la parròquia Nuestra Señora de Loreto, tal com la hi coneix avui dia. També, va reconèixer el paper de las Hermanas Salesianas del Sagrado Corazón i de les germanes Misioneras de Jesús, María i José que van dur la direcció del cor en els seus inicis.

Per la seva banda, l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, va indicar que “són els homes i dones els quals fan la història de Xàbia” i amb aquesta exposició es deixa veure la “felicitat i satisfacció de ser xabiero, de pertànyer al barri mariner i de sentir-nos orgullosos del nostre poble”, va destacar el primer edil. Al fil, va dir que “hem de reconèixer el nostre passat que ens ha dut a un present esplendorós i continuar treballant per a un futur que tots desitgem per a Xàbia i el qual deixarem com herència a les futures generacions”. I en aquest sentit, va animar als membres del cor a seguir perseverant perquè el cor continue amb “la seva important labor litúrgica, musical, social i solidària cent anys més”, va subratllar Monfort.

L'exposició “I Centenari del Cor Parroquial Mare de Déu de Loreto”, que romandrà fins al 26 de setembre en la Casa del Cable, es complementa amb una mostra de fotografies històriques del barri mariner de Xàbia, realitzades al llarg del segle XX pels germans Galiana.

L'horari de visita és de 10.30 a 13.30 hores i de 18 a 21 hores de dimarts a dissabtes; diumenges i festius de 10:30 en 13:30 h.