El Document Consultiu està a la disposició de la ciutadania en l'Oficina Tècnica

16 jul 2010 - El document és fruit del procés de debat i reflexió obert a la societat xabiera - Encara que s'incrementa la superfície de sòl no urbanitzable i el protegit, queden uns 10 milions de metres quadrats on els constructors poden treballar

L'acalde de Xàbia, Eduardo Monfort, i la regidora d'Urbanisme i Participació Ciutadana, Josepa Chorro, han comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per a informar que el Document Consultiu del futur Pla General d'Ordenació Urbana de Xàbia ja pot ser consultat pels ciutadans. La proposta, aprovada el dilluns pel ple, està disponible i a l'abast de tots els interessats a la Capella de Santa Anna, en l'Oficina Tècnica (situada en el carrer d’Avall, 39) i ha estat remesa a la Conselleria de Medi Ambient, organisme que tindrà l'última paraula.

Aquest document, que suposa el primer pas per a asentar les bases mediambientals del nou planejament urbanístic, és fruit d'un procés de debat i reflexió obert a la societat xabiera a través del fòrum ciutadà de l'Agenda 21 Local, el Consell Sectorial i finalment, de la Comissió Especial.

Aquesta proposta d'ordenació urbana, segons ha destacat l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, aposta per un model de ciutat “més sostenible, que preserva els corredors ecològics per a comunicar i donar continuïtat als espais naturals, que intensifica les àrees dotacionals i el sector terciari, i que dóna continuïtat al model existent en el municipi”, ha indicat el primer edil. Es refereix, al de l'habitatge unifamiliar i de les construccions menors amb la finalitat de “facilitar l'accés dels xicotets constructors”, ha subratllat Monfort. Amb tot, hem intentat propiciar “una millor ordenació del territori”, ha afegit el primer edil.

Encara que en línies generals s'augmenta la superfície de sòl no urbanitzable i el protegit, “encara queden al voltant de 10 milions de metres quadrats on els constructors poden treballar”, segons ha revelat l'edil d'Urbanisme, Josepa Chorro. Uns 4’3 milions de sòl urbanitzable per desenvolupar, altres 2’5 milions de sòl urbanitzable en execució i 3’2 milions de metres quadrats de superfície urbana en unitats d'execució més diverses parcel·les que queden en zona urbana.

Respecte a com ha transcorregut el procés de revisió del PGOU, -fa ara quatre anys aproximadament-, l'alcalde ha destacat que l'objectiu amb el qual ha treballat sempre l'executiu local és que el document consultiu (abans concert previ) fora “el més participatiu i el més consensuat possible per totes les forces polítiques i l'entramat social del municipi”. Amb aquesta intenció és pel que es va constituir el Consell Sectorial, òrgan consultiu que es va reunir fins a en 13 ocasions i en el qual estaven representats l'Agenda 21 Local, l'Associació de Xicotets Constructors, Promotors i Indústries Afins de Xàbia, el col·lectiu d'arquitectes i aparelladors, els agricultors, entre altres entitats.

Una vegada finalitzada la seva missió, es va crear la Comissió Especial, integrada per totes les formacions polítiques, l'equip redactor i els tècnics municipals. Durant tot el procés en el qual s'han reunit 16 vegades, els membres d'aquesta comissió devien per obligació guardar confidencialitat i secret respecte al que allí es parlava per a evitar falses expectatives i especulacions urbanístiques. I ara, una vegada aprovat el document, l'Ajuntament de Xàbia ho ha posat a la disposició de la ciutadana.

No obstant això, no és definitiu ja que és la Conselleria la qual ha d'aprovar la proposta de document que ha estat enviada i la qual li marcarà les directrius al consistori xabienc a través del Document de Referència, dels documents necessaris per a l'aprovació definitiva del PGOU: l'Informe de Sostenibilitat i el Pla de Partipació Pública.

Ara, el Document Consultiu pot consultar-se lliurement fins al 31 d'agost. Termini a partir del qual es podrà tenir accés igualment però sol·licitant cita prèvia en l'Oficina Tècnica. L'horari que està oberta al públic és de 10 a 13 hores.