Xàbia concentra 13 hàbitats d'interès comunitari

14 jul 2010 Un estudi desvetlla que nou espècies en perill d'extinció tenen les seves poblacions més importants en terres xabienques El municipi alberga 45 exemplars que només es poden trobar aquí Per a la regidora de Medi Ambient, “és necessari conèixer i preservar aquest patrimoni natural que posseïx Xàbia”

Xàbia concentra una gran quantitat de plantes endèmiques i en perill d'extinció. Almenys, en nou espècies, la poblacions més importants que queden en tot el món es poden trobar en el municipi xabienc que, a més, conserva 13 hàbitats catalogats d'interès comunitari. Així ho posa de manifest la Cartografia d'Hàbitats de la Comunitat Valenciana presentada aquesta setmana en la localitat en una conferència organitzada pel departament de Medi Ambient.

 

Durant la xerrada, Carles Fabregat, coordinador de la Cartografia d'Hàbitats, va ser l'encarregat de descriure les línies generals d'aquest estudi que forma part del projecte europeu Hàbitats Corine i que ha estat promogut per la Conselleria de Medi Ambient amb l'objecte d'elaborar una cartografia detallada de la vegetació de la Comunitat Valenciana per a la gestió dels espais protegits així com per a la gestió del territori a nivell local. Es pretén així, “identificar i localitzar els hàbitats que són d'interès comunitari”, segons va assenyalar el director d'aquest estudi.

 

Per la seva banda, Jaume Soler, biòleg expert en la flora de la Marina Alta i tècnic col·laborador en el projecte, va extrapolar les conclusions de la Cartografia al cas concret de la localitat dient que Xàbia és el municipi amb “major diversitat de tot el territori valencià”. En les seves terres creixen almenys 48 espècies incloses en el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçada constituint un percentatge del 13% en una zona que representa menys del 0,5% del territori valencià. Unes xifres que situen a Xàbia “com el municipi de la Comunitat Valenciana amb major importància florística”, va desvetllar l'especialista.

 

Es tracta d'una zona que, per les seves característiques climatològiques i orogràfiques, concentra “una gran biodiversitat i una gran quantitat d'endemismes arribant a tindre fins a 45 exemplars que en tot el món només es poden trobar aquí”, ha apuntat Jaume Soler.

 

Tot un patrimoni natural “molt ric i de gran interès mediambiental que convé conèixer i sobretot, preservar”, segons ha destacat la regidora de Medi Ambient, Doris Courcelles. Donada la seva importància, el departament ha volgut amb aquesta xerrada-col·loqui “posar a la disposició de la ciutadania els coneixements que es tenen sobre la gran varietat d'hàbitats i vegetació que alberga el nostre terme municipal”. Amb aquesta, ja és la tercera conferència que organitza l'àrea de Medi Ambient amb l'objectiu de facilitar informació i conscienciar sobre temes d'importància mediambiental. Una va ser sobre com previndre l'atac del morrut roig i l'altra sobre la problemàtica que provoquen les plantes invasores en la flora autòctona.