Xàbia dóna llum verda al primer pas per a definir el Pla General

13 jul 2010 El grup municipal de Bloc-Centristes presenta dues esmenes al Document Consultiu per a protegir El Saladar i dificultar l'ampliació del recinte portuari

L'Ajuntament de Xàbia va celebrar ahir un ple extraordinari en el qual es va aprovar amb els vots a favor de Bloc-Centristes i Ciudadanos por Jávea, l'abstenció del PP i l'oposició de Nueva Jávea, PSOE i el Grup Mixt el Document Consultiu del futur Pla General. Ara, la proposta serà remesa a la Conselleria de Medi Ambient, organisme que tindrà l'última paraula.

 

A més, durant la sessió plenària, el grup municipal Bloc-Centristes va presentar dues esmenes al document. La primera, que va sortir endavant amb el suport dels set regidors d'aquesta coalició i de l'edil de Ciudadanos por Jávea (el PP es va oposar i Nueva Jávea, PSOE i el Grup Mixt es van abstenir) demana la desclasificació de la zona de El Saladar i la seva conversió a sòl no urbanitzable d'especial protecció, atenent a les seves especials característiques. I la segona proposa rectificar la consideració de xarxa viària primària que se li ha atorgat al carrer Cristo del Mar en el Document Consultiu ja que, segons Bloc-Centristes, aquesta qualificació amaga la possibilitat d'ampliar el port esportiu. Aquesta esmena va prosperar amb els vots a favor d'aquesta formació i l'abstenció de la resta de grups polítics.

 

El Document Consultiu, que suposa l'inici de l'avaluació ambiental estratègica que permetrà assentar les bases mediambientals del nou planejament urbanístic, és fruit d'un procés de reflexió obert a la societat xabiera a través de l'Agenda 21 Local, el Consell Municipal i la Comissió Especial del Pla General.

 

Aquesta proposta duta ahir a ple inclou dues alternatives. L'alternativa “0” que descriu quin seria la inèrcia de l'actual desenvolupament si es continua amb el PGOU de 1990, que defineix un creixement a força de consumir sòl de manera insostenible. I l'alternativa “1”, proposa complir el llindar de sostenibilitat marcat per la llei que limitaria en un 20% aproximadament el creixement en el cas del municipi xabienc.

 

A grans trets, proposa augmentar la superfície de sòl no urbanitzable i incrementar el sòl no urbanitzable protegit amb la finalitat de crear corredors de recíproca comunicació entre espais naturals. Als mateixos efectes, dins del sòl urbanitzable s'augmenta la reserva de sòl dotacional públic destinat a zones verdes i a dotacions públiques. Respecte als municipis confrontants, s'augmenta la superfície de sòl no urbanitzable que limita amb ells.

 

Ara, el següent pas estarà en mans de la Conselleria que marcarà les directrius a l'ajuntament, -a través del Document de Referència-, dels documents necessaris per a l'aprovació definitiva del PGOU: l'Informe de Sostenibilitat i el Pla de Participació Pública.

 

El primer, l'Informe de Sostenibilitat, és un estudi ambiental que fusiona les directrius marcades per l'administració autonòmica (Document de Referència) amb les propostes de l'ajuntament (Document Consultiu). El segon, el Pla de Participació Pública farà accessible la informació recollida en l'Informe de Sostenibilitat i coneixerà l'opinió dels ciutadans i interessats mitjançant qüestionaris o enquestes.