Xàbia viu aquesta setmana les seves festes més colorides i majestuoses, els Moros i Cristians

13 jul 2010 Els dies grans de les festes arribaran el pròxim cap de setmana amb les desfilades de les 13 filaes mores i cristianes

Aquest cap de setmana, Xàbia ha donat el tret d'eixida a les seves festes de Moros i Cristians. Fins a diumenge que ve, 18 de juliol, tradició, cultura, pólvora i colorit s'entremesclen per a donar forma a una de les festivitats més espectaculars i que s'ha convertit en un atractiu turístic més del municipi.

Va ser en la nit del dissabte quan les festes en honor a Sant Jaume van donar començament de forma oficial amb la presentació dels representants dels Moros i Cristians en l'avinguda Jaime I. L'acte, que va contar amb la participació de l'alcalde de Xàbia, Eduardo Monfort, del regidor de Festes, Vicent Chorro, així com del president de la Junta Central, Francisco José Moya, va arrencar amb el pregó pronunciat per Paco Santana i la presentació de les filaes cristianes i la seva banderera Victoria Devesa, i després, de les tropes mores amb Ester Major com banderera i la filà Baharis, que aquest any ostenta la capitania i que té com representants a María Francisca Mata i Joaquín Garreta.

Però abans, a la vesprada, va tindre lloc la inauguració de l'onzena edició de la Fira Mora i Cristina per part de les autoritats municipals, amb l'alcalde al capdavant, i els representants de les festes. La fira, que se situa, com és habitual, en la carrer Triana, romandrà oberta fins a dimecres que ve amb una varietat de productes artesanals i gastronòmics. Seguidament a l'acte inaugural de la fira, sobre les 20.30 hores, el tir del “coet anunciador” i l'encès oficial de les llums van avisar de l'inici de la celebració. El programa contínua avui amb l'espectacular concert de música festera a càrrec del Centre Artístic Musical de Xàbia, una actuació prevista per a ahir però que al coincidir amb la final del Mundial de futbol s'ha ajornat a aquesta nit, a les 21 hores.

Ja el dijous, les festes de Moros i Cristians entren en els seus dies grans amb l'ofrena en honor a Sant Jaume i amb l'emblemàtic desembarcament de les tropes mores en la platja de la Grava. Un esdeveniment que tindrà lloc a les 21.30 hores i que anirà seguit per la rendició del castell cristià que serà recuperat el divendres amb la reconquesta.

I serà durant el cap de setmana quan les comparses prenguen els carrers de Duanes de la Mar abillades de les millors gal·les per a desfilar davant la mirada de milers de persones que sempre es congreguen per a gaudir de la vistositat i majestuositat d'aquestes festes. El dissabte, a les 20 hores, donarà començament la desfilada amb les sis filaes cristianes, Ballesters, Trabuquers, Contrabandistes de Xàbia, Cristians Vells, Pirates Sant Jaume i Cristians dels Tossals precediran a les set del bàndol moro, Xibia, Al-Tariks, Jalufos, Almoradins, Schaitans, Almoriscos i Baharis, filà que tancarà la desfilada els dos dies desplegant el seu gran boato en la vetllada del diumenge. Dia que a més de la tradicional entrada de bandes, a les 19 hores, tindrà lloc la setena edició de la Trobada de Bandes, que sota la batuta de Rafael León, interpretaran juntes el pasdoble “Xàbia”. Ja després, la desfilada de gal·la i el tir del castell de focs artificials posaran fi a les festes.