Les aigües de Xàbia, triades per la seva riquesa arqueològica

07 jul 2010 - L'Ajuntament de Xàbia col·labora en el Primer Diploma de Postgrau d'Arqueologia Subaqüàtica de la Universitat de València, les pràctiques del qual s'han desenvolupat en el litoral xabienc

Les aigües de Xàbia han servit una vegada més de camp d'estudi per a l'arqueologia subaqüàtica. Durant sis dies, els alumnes del Primer Diploma de Postgrau d'Arqueologia Subaqüàtica de la Universitat de València van realitzar en el mes de juny les seves pràctiques en el litoral xabienc.

El curs, organitzat pel Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, ha estat patrocinat per l'Ajuntament de Xàbia, el Ministeri de Cultura, la Direcció General de Patrimoni Cultural i el Centre d’Arqueologia Subacuàtica de la Comunitat Valenciana (C.A.S.A.V.).

Dirigit pel professor José Pérez Ballester i la directora del C.A.S.V., Asunción Fernández Izquierdo, el postgrau ha tingut com seus la Universitat de València, el Museu Nacional d'Arqueologia Subaqüàtica (ARQVA) de Cartagena i Xàbia, on s'ha desenvolupat el practicum amb el qual ha arribat a la seva fi.

Aquesta experiència en el litoral xabienc ha estat possible amb l'estreta col·laboració de la regidoria de Cultura i del Mvsev Arqueològic i Etnogràfic de Xàbia en la persona del seu director Joaquim Bolufer i "l'excel·lent” disposició, segons apunten des de l'organització, de l'Àrea de la Nau de Xàbia, amb el seu director Jesús Vinuesa.

La riquesa arqueològica i la bellesa dels fons marins del litoral xabienc constituïxen el principal atractiu per a aquest tipus de pràctiques. L'estiu passat, també va acollir un curs de busseig en l'especialitat d'arqueologia subaqüàtica. Una pràctiques que servirien de preparació per al practicum del postgrau en el qual han participat 23 alumnes, tots llicenciats, uns a la Comunitat Valenciana així com de la resta del territori espanyol, i fins i tot, hi ha hagut dos arqueòlogues procedents de Sardenya.

Els treballs i ensenyaments subaqüàtics s'han desenvolupat en aquesta ocasió sobre un “fals delericte” muntat per l'equip d'arqueòlegs que dirigeix Carles De Juan i han consistit en la restitució d'aquesta excavació fictícia en el jaç marí pròxim al cap de Sant Antoni.